Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Un meniu gustos şi sănătos pentru Sărbătorile Pascale
Ne pregătim să întâmpinăm Sărbătorile Pascale şi, ca în fiecare an, ne propunem să preparăm bucate delicioase pentru familie şi pentru oaspeţi. Carnea de miel este „vedeta" sărbătorilor Pascale, dar este destul de „grea" şi nu este o alegere sănătoasă.
Dacă alegem un meniu gustos şi sănătos pentru masa sărbătorească, ocolim capcana exceselor alimentare.
Carnea de ied este mai uşoară şi mai sănătoasă decât alte cărnuri Puţine persoane ştiu că iedul şi „familia lui" au un sistem imunitar puternic; (niciodată ei nu se îmbolnăvesc de cancer, iar carnea este gustoasă şi săracă în grăsimi).
Considerată o carne gustoasă şi săracă în grăsimi, cea de ied este o alternativă ideală, fiind de două ori mai slabă decât carnea de vită, apreciată de nutriţionişti ca fiind un aliment foarte sănătos. În acelaşi timp, carnea acestor ierbivore este săracă şi în colesterol, în comparaţie cu cea de pui care, deşi conţine aceeaşi cantitate de grăsimi, totuşi are mai multe calorii şi grăsimi saturate.
Iedul mai are un avantaj: carnea sa nu are miros aşa cum are cea de miel. Când este preparată la cuptor, la foc mic, carnea de ieduţ rămâne fragedă .
La preparatele din carne, este bine să asociaţi o salată care detoxifică tubul digestiv şi să evitaţi garnitura de cartofi.
Pentru un meniu gustos şi sănătos să alegem:
Pentru aperitive : ridichii roşii, andive, caş de vacă sau de capră, drob de ied, ouă roşii tradiţionale, ouă umplute cu ciuperci şi pâine cu seminţe, hrănitoare şi bună pentru digestie.
La felul doi putem degusta o delicatesă: Pulpă de ied cu rozmarin
Ingrediente: O pulpă de ied, trei crenguţe de rozmarin, o crenguţă de cimbru, puţină nucşoară, 200 g morcovi, 150 ml vin alb, 150 ml zeamă de supă, şi 200 ml ulei de măsline .
Preparare: Carnea spălată şi tăiată bucăţi, o scurgeţi, o condimentaţi cu cimbru şi nucşoară şi o puneţi în tava unsă cu ulei. Alături, puneţi morcovii tăiaţi rondele. Deasupra turnaţi vinul amestecat cu zeamă de supă, cu uleiul de măsline şi rămurelele de rozmarin. Carnea se coace la foc mic, se întoarce din când în când, pentru a se rumeni uniform şi se stropeşte cu sosul din tavă. Friptura se serveşte cu salate de frunze de primăvară: leurdă, rucola, păpădie şi salată verde. Iarba de rozmarin uşurează digestia şi creează o bună stare de spirit.
La desert servim o cremă de nucă la cupă
Ingrediente pentru cremă: 500 g brânză de vaci, o lingură de iaurt, 10 linguri de nuci măcinate, coajă de lămâie, 50 g stafide, 10 linguri de miere, esenţă de vanilie, o jumătate linguriţă de scorţişoară, două linguri de nucă de cocos, două linguri de cacao.
Preparare : Amestecaţi bine brânza de vaci, iaurtul, nucile, coaja de lămâie şi scorţişoara. Separat, luaţi şase linguri din crema de nuci şi amestecaţi-o cu cacao, cu stafide şi vanilie, după gust. Crema cu nuci se pune în cupe. În fiecare cupă adăugaţi o linguriţă de cremă de cacao şi felii de fructe.
Un cocteil delicios
Preparăm un cocteil din : suc de mere şi de citrice amestecate în părţi egale. La un pahar de suc de 100 ml adăugaţi 200 ml apă plată, suc de ananas proaspăt sau din conservă, după gust. Opţional, adăugaţi şi vin de casă la un pahar cu cocteil.