Stația de metrou Tudor Arghezi, noul capăt al M2, finalizată dar închisă 

Ultima actualizare:

15.000 de mp, 5 zone de acces pietonal, 7 lifturi, 7 scări rulante, 70 de camere video, covor tactil pentru persoane cu deficiențe de vedere. Sunt câteva dintre caracteristicile noii stații de metrou Tudor Arghezi, noul capăt din Berceni al magistralei 2, prima realizată la suprafață după Revoluție. Stația este gata dar călătorii se vor uita prin geamuri înăuntru până la primăvară deoarece Metrorex de abia acum începe probele de trafic 

Stația de metrou Tdor Arghezi este gata dar va fi deschisă călătorilor de la primăvară
Stația Tudor Arghezi, noul capăt din Berceni al M2, construită la suprafață. Foto: Sever Gheroghe

Primăria Sectorului 4 a finalizat lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi pe Magistrala M2 Berceni – Pipera, prima stație de metrou pe care nu o construiește Ministerul Transporturilor prin Metrorex. Este vorba de o investiție a unei autorități locale, idee care este copiată și la Cluj.

Deși totul este gata în stație, călătorii nu o vor putea folosi decât din martie – aprilie 2023, după finalizarea testelor, potrivit directorului general Metrorex, Mariana Miclăuș. Lucrările pentru prelungirea M2 cu 1, 6 kilometri spre Centura Capitalei (nr. distanța dintre capătul M 2 și stația Tudor Arghezi) au început în ianuarie 2021 și s-au terminat înainte de termenul din contract, 2023. 

Peron stația de metrou Tudor Arghezi
Stația de metrou Tudor Arghezi are peron central iar trenurile nu circulă decât demonstrativ

Stația Tudor Arghezi predată către Ministerul Transporturilor

Linia de metrou și stația Tudor Arghezi sunt construite la suprafață, iar investiția s-a făcut cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Constructorul este o asociere de firme românești: Erbașu – Somet – Tiab. În bunul obicei românesc, stația a fost declarată gata și predată cu mare tam-tam de primarul sectorului 4, PSD-istul Daniel Băluță, în prezența șefului său de partid Marcel Ciolacu și a ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Aceștia s-au plimbat prin stație, și-au făcut poze iar în urma lor ”Tudor Arghezi” a rămas gol și nefolositor. ”Astăzi predăm investiția (n.r Stația Tudor Arghezi) către Metrorex, vom termina parcarea (pentru navetiști Park&Ride) în prima jumătate a anului viitor”, a declarat mândru nevoie mare edilul șef al sectorului 4, Daniel Băluță. 

Intrare stația de metrou Tdor Arghezi
Stația Tudor Arghezi este gata dar călătorii nu pot intra în ea

Stația de metrou Tudor Arghezi deschisă publicului la primăvară

”Această staţie de metrou de pe Magistrala 2 de metrou, va fi deschisă publicului după finalizarea testelor necesare. Vom intra în faza de recepție și concomitent se va desfășura și perioada de probe, pentru că siguranța călătorilor este criteriul principal pentru noi(…)împreună cu Autoritatea Feroviară Română avem un program de testări și, în funcție de rezultatele pe care le vom evalua și de atingerea parametrilor necesari se va trece și la utilizarea metroului de către călători”, a recunoscut directorul general Metrorex, Mariana Miclăuș.

Stația este realizată pe două niveluri, cu peronul la parter, pe mijloc. În spațiile de deasupra urmează să fie birouri și spații comerciale iar pe acoperiș panouri fotovoltaice. Vizavi de stație se construiește pentru cei care intră în București o gigantică parcare pe două niveluri dar care mai are mult până va fi finalizată. Realizarea stației de metrou Tudor Arghezi a costat 50 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile

Magistrala 2 va lega Capitala de Ilfov 

Magistrala M2 de metrou, Pipera-Berceni se va prelungi încă trei stații noi după actuala stație de suprafață Tudor Arghezi, noul capăt din sudul Capitalei. După realizarea noilor investiții, noul capăt al M2 va fi în comuna ilfoveană Berceni. Primăria Sectorului 4 a semnat în noiembrie un contract de circa 5 milioane de lei pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate pentru extinderea M2, iar executantul are termen de 9 luni să prezinte documentele.

Noul traseu al M2 va avea o lungime de 3 kilometri, cu linie dublă și va fi parcurs în 10 minute și potrivit calculelor va putea transporta în jur de 10.000 de călători/zi.”Scopul extinderii rețelei de metrou vizează și dezvoltarea socio-economică a zonei metropolitane. De exemplu odată cu apariția stației Tudor Arghezi, o firmă producătoare de doze de aluminiu a anunțat investiții de 100 de milioane de euro în zonă”, a declarat primarul sectorului 4, Daniel Băluță.

Acesta a estimat fondurile necesare extinderii în Ilfov a M 2, cu tot cu achiziția de noi garnituri de metrou la 300-400 de milioane de euro. Comuna Berceni are 6000 de locuitori și este singura din Ilfov care conține un singur sat

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net