Stațiunile de pe litoralul românesc, invadate de meduze moarte. Care sunt explicațiile specialiștilor

Ultima actualizare:

Mii de meduze moarte au apărut în apele Mării Negre. Specialiștii spun că valul de căldură excesivă, din ultima perioadă, a făcut posibil acest lucru. Specialiștii dau asigurări că acestea nu sunt periculoase pentru organism, dar pot doar provoca iritaţii care variază în intensitate de la o persoană la alta.

Meduză din Marea Neagră Foto: Facebook
Meduză din Marea Neagră Foto: Facebook

Meduzele moarte au apărut pe malul apei 

Din cauza valurilor extreme de căldură din ultima vreme, mii de meduze moarte au apărut pe malul apei. Experții spun că fenomenul este unul natural și dau asigurări că meduzele din Marea Neagră nu sunt periculoase pentru oameni. În cel mai rău caz, atingerea lor poate provoca iritații persoanelor cu pielea mai sensibilă. 

„Am avut o vară mai caldă, am avut o apă mai caldă la Marea Neagră şi în continuare este destul de caldă şi, desigur, că meduzele de apă caldă, acelea butoiaş, s-au simţit mai bine. Este posibil ca şi în anii trecuţi să le vedem aruncate pe aici, pe mal, dar nu este nimic anormal, este doar din cauza schimbărilor climatice. Ele nu sunt neapărat periculoase, deranjante poate, dar nu periculoase pentru cei care se scaldă”, a spus Adrian Bîlbă, cercetător științific, pentru Antena3CNN.ro

Când a fost identificată prima specie de meduză în Marea Neagră

Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrăneşte cu zooplankton, a fost indentificată pentru prima oară în Marea Neagră la începutul anilor 1980. Această specie este foarte adaptabilă, stabilind populaţii numeroase şi are un impact în special asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton, cu care intră în competiţie pentru hrană.

Conform ultimelor date ştiinţifice, au fost identificate 26 de specii invazive în Marea Neagră. Nouă dintre ele sunt crustacee şi restul fac parte din zoobentos, a declarat profesoara Valentina Todorova, de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe.

Meduzele stau relaxate, însă la cea mai mică atingere din partea unui corp străin se contractă brusc şi atacă. Biologii susţin că veninul lor nu este suficient de puternic încât să pună în pericol viaţa unui om. În cazul în care anumite specii de meduze vin în contact cu pielea umană pot provoca iritaţii, care variază în intensitate de la o persoană la alta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net