Sunt meduzele de pe litoralul românesc periculoase? Ce se întâmplă dacă atingi una

Agenția CNA, citată de Agerpres, explică faptul că prezența și creșterea populației de meduze sunt fenomene temporare, care durează de la câteva ore la câteva zile.

În Marea Neagră trăiesc multe specii de meduze / foto: Pixabay
În Marea Neagră trăiesc multe specii de meduze / foto: Pixabay

Acestea sunt influențate de direcția curenților, condițiile climatice, creșterea temperaturii și alți factori. În timpul vacanțelor pe litoral, întâlnirea frecventă cu meduzele îi determină pe oameni să se întrebe dacă meduzele din Marea Neagră sunt periculoase.

Tipurile de meduze din Marea Neagră și gradul lor de periculozitate

Mnemiopsis leydi: Aceasta este o specie de meduză carnivoră, identificată în Marea Neagră la începutul anilor 1980. Mnemiopsis leydi se hrănește cu zooplancton și formează populații numeroase, competiționând cu anumite specii de pești pentru hrană. Agenția BTA, citată de Agerpres, subliniază adaptabilitatea ridicată a acestei specii.

Beroe ovata: Această specie de meduză ctenoforă, de asemenea carnivoră, a fost introdusă în Marea Neagră după anul 1995.

Rhizostoma pulmo: Este cea mai mare meduză din Marea Neagră, cu un diametru de 20-30 cm și o lungime axială de 50-60 cm.

Apare din abundență în apele de mică adâncime ale litoralului românesc la finalul verii, datorită hranei abundente disponibile în această perioadă.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța, aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, deși pot provoca iritații minore la persoanele sensibile.

Ce se întâmplă dacă atingi o meduză

Meduzele reacționează brusc la atingerea unui corp străin prin contractare și atac. Contactul cu anumite specii poate provoca iritații ale pielii, variabile în intensitate de la o persoană la alta. Biologii afirmă că veninul lor nu este suficient de puternic pentru a pune în pericol viața umană.

De ce sunt multe meduze la mal sau moarte pe plajă

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța explică faptul că meduzele eșuează pe mal din cauza curenților marini și furtunilor.

Temperaturile ridicate ale apei mării în timpul verii și la începutul toamnei, împreună cu curenții și furtunile, determină prezența meduzelor la mal. Multe exemplare mor odată ajunse în zona de mal, explicând astfel eșuările masive din ultimele zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
turkey 4181647 1280 jpg
cosmin jpg
dovleac jpg
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net