Statuia care i-a oripilat pe ieșeni și o vor afară din oraș: „Când scăpăm de Hidra satanistă?”

Timp de o lună, în orașul Iași are loc evenimentul denumit „Luna Sculptorilor Români”, în cadrul căruia numeroase opere de artă sunt expuse pe străzile capitalei Moldovei. Aceste lucrări au generat discuții aprinse printre locuitorii orașului.

Aceasta e statuia care i-a băgat pe ieșeni în sperieți / foto: Facebook
Aceasta e statuia care i-a băgat pe ieșeni în sperieți / foto: Facebook

Multe persoane au exprimat nemulțumirea, în special în legătură cu o sculptură instalată în apropierea Casei Pogor, la baza dealului Copou, chiar în fața Grupului Statuar al Voievozilor.

Această sculptură reprezintă o creatură cu șapte capete, iar unii ieșeni consideră că locul ales pentru amplasarea ei este total nepotrivit, scrie bzi.

Oamenii au fost deranjați de aspectul operei de artă 

Reacțiile au fost extrem de variate, iar unele au fost exprimate cu vehementă, mai ales pe rețelele de socializare și pe paginile oficiale ale Primăriei Municipiului Iași. Un locuitor al orașului a întrebat retoric, într-un comentariu: „Când vom scăpa de Hidra satanistă de pe străzile Iașiului!!??”.

Alți ieșeni au considerat că plasarea operei de artă în fața voievozilor români este o ofensă adusă istoriei și au pus sub semnul întrebării decizia autorităților locale.

În plus, deputatul AUR, Marius Ostaficiuc, a avut și el o reacție dură la adresa primarului Mihai Chirica și la cele întâmplate în cadrul evenimentului. Acesta a sugerat că figura hidrei cu șapte capete reflectă diferitele fețe ale primarului și a făcut referire la presupusa corupție din administrația locală.

Comentând către Chirica, Ostaficiuc a afirmat că ar fi fost mai potrivit ca opera respectivă să fie expusă în fața Palatului Roznovanu și a sugerat că aceasta poate fi văzută ca o reflectare fidelă a gestiunii primarului asupra orașului.

O femeie i-a pus gând rău „monstrului”

Este interesant să observăm cum o operă de artă poate fi interpretată diferit de către diferite persoane. Interpretarea unei opere de artă poate fi influențată de experiențele, cunoștințele și perspectivele individuale ale privitorului.

În acest caz, deși autorul operei de artă intenționa să reprezinte clasa politică post-decembristă prin figura "Hidrei", o femeie din Iași a interpretat figura ca fiind asemănătoare cu Necuratul și a început să lovească statuia cu picioarele într-o tentativă de a o dărâma.

„Mai venim cu cineva și să dărâmăm, să tăiem, să facem ceva. Din gâtul lui ăsta ies niște șerpi… cum să fie flori?!”, a spus aceasta.

„Doamne, apără-ne și păzește-ne! Nu ne lăsa, Doamne! N-am putut să dorm azi-noapte, m-am cutremurat când am văzut așa ceva!”, a spus o altă femeie.

„Satana, ce să reprezinte?!”, a mai spus un ieșean, fiind întrebat ce crede el că reprezintă opera de artă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
image
actualitate.net
image
actualitate.net