Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți a fost vandalizată. Pe cine dau vina autoritățile

La 15 iunie 2024 s-au împlinit 135 de ani de la plecarea din această lume a lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor. Cu această ocazie, au fost organizate ceremonii de comemorare ale marelui prozator atât în întreaga țară, cât și în mai multe regiuni istorice ale sale. Însă, un act de vandalism de la Cernăuți a stârnit indignare în rândul comunității românești și al admiratorilor poetului.

Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți, vandalizată înainte de comemorare / foto: Facebook
Statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți, vandalizată înainte de comemorare / foto: Facebook

Cu doar câteva zile înainte de comemorarea celor 135 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, statuia acestuia din Cernăuți a fost vandalizată. Fotografiile publicate pe rețelele de socializare arată starea de deteriorare a monumentului, în special la soclul acestuia, cu plăci de marmură sparte și margini deteriorate. Evident, actul de vandalism a stârnit indignare în rândul comunității românești și al admiratorilor poetului, mai ales că au fost publicate în ziua comemorării.

Statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului a fost vandalizată spre ziua comemorării Lui la 135 de ani de la trecerea în veșnicie. Vă mulțumim pentru stima față de cultura română universală, fraților!”, a scris Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, pe pagina sa de Facebook.

„Mai mare rușinea”

La rândul său, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), s-a arătat indignat de atitudinea nonșalantă a autorităților regionale ucrainene. Oamenii legii au dat vina pe un grup de copii:

«BUNA VECINĂTATE» ÎN ACȚIUNE: Strada MIHAI EMINESCU promisă și INTERZISĂ LA ODESA; Monumentul lui EMINESCU VANDALIZAT LA CERNĂUȚI.

P.S.  MAI MARE RUȘINEA, la cei 135 de ani fără Eminescu! Să ne ierți, Bădie Mihai, și să ne judeci cu dreptate.

P.P.S. Culmea ignoranței, Poliția din Cernăuți, conform încredințărilor Gazeta de Herta , a dat vina pentru actul de vandalizare pe un grup de copii, care ar fi vizitat monumentul pe 10 iunie. O asemenea dezmințire, fără probe video, tot o minciună gogonată rămâne!”, a scris și acesta pe Facebook.

Camerele de supraveghere au confirmat că acest incident a avut loc în data de 10 iunie 2024 în jurul orei 15:00 când un grup de copii se aflau în preajma monumentului, potrivit bucpress.eu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net