Statul român, obligat să plătească daune morale unui recidivist. De ce s-a ajuns în această situație

image
Foto: Arhivă Click!

Un bărbat din judeţul Bacău, cu multiple condamnări în cazier, are de primit de la statul român 142.000 de lei după ce s-a dovedit ca a stat 142 de zile în închisoare dintr-o eroare judiciară.

Bărbatul a dat statul român în judecată pentru că a stat după gratii 142 de zile, deși condamnarea se prescrisese. El a solicitat Tribunalului Bacău să-i admită acţiunea şi să oblige statul român la plata daunelor morale în suma de 142.000 lei (1.000 lei/zi x 142 zile), ”reprezentând suferinţe psihice, nedreptatea la care a fost supus, precum şi tergiversarea soluţionării contestaţiei la executare”.

Ciprian G. a suferit de-a lungul timpului mai multe condamnări penale pentru furt, respectiv infracţiuni la regimul silvic. Bărbatul a fost arestat pe 15 noiembrie 2016 de către IPJ Bacău, în baza unui mandat de arestare emis de Judecătoria Bacău în anul 2007. Atunci a fost condamnat la trei ani şi patru luni închisoare pentru fapte prevăzute de Legea nr. 26/1996 privind Codul Silvic, după ce i-a fost revocată suspendarea unei pedepse de doi ani de închisoare din anul 2004.  

Anterior pronunţării sentinţei din 2007, Judecătoria Bacău l-a condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, dispunându-se revocarea suspendării condiţionate a executării aceleiaşi pedepse de 2 ani închisoare, aplicată în 2004, rezultând o pedeapsă totală de executat de 5 ani închisoare. Astfel, prin două sentinţe diferite, s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a aceleiaşi condamnări de 2 ani închisoare.

A ispășit pedeapsa în Italia

Bărbatul s-a sustras executării pedepselor, fiind prins pe 10 noiembrie 2011 pe teritoriul Italiei, unde a fost arestat în vederea punerii în executare a Mandatului European de Arestare emis pe numele său în 2007 şi a mandatului de executare a pedepsei din 2006. Conform datelor comunicate instanţei din România de către autorităţile italiene, bărbatul a executat pedeapsa la care a fost condamnat prin Sentinţa penală nr. 447/09.10.2006 a Judecătoriei Bacău, recunoscută prin sentinţa de către Curtea de Apel din Caltanissetta, din care s-a dedus perioada de 3 ani de graţiere dispusă de statul italian şi 45 de zile aferente liberării anticipate. Astfel, pedeapsa a fost executată pe teritoriul statului italian în intervalul 10.11.2011 – 11.08.2013.

După executarea pedepsei în Italia, băcăuanul a venit în România, iar la data de 15.11.2016 a fost arestat de către I.P.J. Bacău. Apreciind că pedeapsa la care a fost condamnat prin sentinţa penală 2007 trebuia considerată executată, bărbatul a promovat o contestaţie la executare pe rolul Judecătoriei Bacău. Totodată, Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Bacău a sesizat instanţa cu privire la faptul că pedeapsa la care a fost condamnat prin Sentinţa penală nr. 20/2007 şi pentru care a fost arestat în vederea executării pedepsei, începând cu data de 15.11.2016, este prescrisă.

A așteptat în închisoare sa i se facă dreptate

Timp de cinci luni, contestaţia formulată de condamnat s-a plimbat între instanţele din Bacău şi Iaşi, care îşi declinau reciproc competenţa. 

Mai multe informații și imagini, pe adevarul.ro

cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Charles si regina Elisabeta a II-a
vladimir putin shutterstock
calculator-taxe-formular-anaf-fisc-impozit
image
image
image
image
FotoJet jpg
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Mihai Șora Sursă: Profimedia
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta  Foto Gettyimages (2) jpg
kate middleton 1 profimedia 0706166194 jpg