Stejarul bătrân de 552 de ani, de pe vremea lui Ştefan cel Mare, are „moștenitori”

În comuna gălăţeană Valea Mărului se află unul dintre cei mai bătrâni stejari din ţară. Sătenii îi spun copacului falnic, situat într-o zonă de basm, „Stejarul arcaşilor” sau „Moş Stejarul”. Primarul comunei susţine că arborele are nu mai puţin de 552 de ani, “fiind din vremea lui Ştefan cel Mare”, scrie adevarul.ro.

Bătrânul stejar are  22 de metri înălţime. Foto: Primăria Valea Mărului
Bătrânul stejar are 22 de metri înălţime. Foto: Primăria Valea Mărului

Martor al istoriei! Un stejar de 22 de metri înălţime şi cu o circumferinţă a trunchiului de 5,5 metri este atracţia comunei Valea Mărului (Galaţi)! Bătrânul arbore se află într-o zonă de deal din apropierea satului Mândreşti, iar grosimea scoarţei sale măsoară 3,5 centimetri. Florin Virgil Doca, primarul localităţii, a făcut cercetări şi a aflat că vârsta arborelui este de 552 de ani.

Ștefan cel Mare a domnit 47 de ani
Ștefan cel Mare a domnit 47 de ani

„Acest stejar de pe vremea lui Ştefan cel Mare este un simbol şi un reper al comunei noastre. Este o mândrie pentru noi şi dorim să devină monument al naturii, să fie protejat de lege. Eu am făcut deja demersuri în acest sens. Mai mult, am strâns şi câteva ghinde şi le-am dus la Focşani, iar cei de acolo ne-au dat 10 pui de stejari. Aşadar, stejarul nostru are acum şi moştenitori”, se laudă edilul Florin Virgil Doca.

Stejarul-gigant are nevoie de „doctor”

Primarul din Valea Mărului a trimis o adresă Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, pentru „instituirea regimului de protecţie şi conservarea stejarului”. Răspunsul celor de la Agenţia de Mediu a fost că „pe teritoriul judeţului Galaţi nu există arbori ocrotiţi, desemnaţi ca monument al naturii”, însă vor face demersuri pentru identificarea acestora. Ulterior, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean va fi desemnat ca arbore protejat.

E nevoie de mai mulţi oameni pentru a cuprinde trunchiul viguros. Foto: Facebook / Virgil Doca
E nevoie de mai mulţi oameni pentru a cuprinde trunchiul viguros. Foto: Facebook / Virgil Doca

Povestea stejarului o aflăm de pe site-ul comunei: „A fost odată ca niciodată un stejar bătrân, care trăia chiar la mijlocul unei văi întinse ce se cheamă Ger. Călător prin istorie, de bătrân ce era nici nu mai ştia câţi ani are. Braţele-i erau noduroase, iar coaja în care era îmbrăcat era aspră şi pe ici, pe colo, cârpită pentru că vijeliile pe care le înfruntase de-a lungul vremurilor au smuls câte o bucată din ea. Atât de bătrân e Stejarul, că toată lumea îi zice Moş Stejarul (...) Alţii l-au numit al Arcaşilor Stejar şi l-au trecut reper pe hărţile vechi. Sigur este faptul că, din Codrii Vechi ai Măriei Sale – Ştefan cel Mare – domn al Moldovei, el străjer a fost aici şi multe a văzut”.

Deşi este viguros, bătrânul stejar are nevoie şi de îngrijiri speciale. „De la doi metri înălţime de la sol, tulpina prezintă găuri în  scoarţă şi lemn, precum şi rumeguş specific atacului produs asupra lemnului de gândacii croitori”, se arată în documentele primăriei. 

Ștefan cel Mare a fost canonizat

Ștefan al III-lea (1438, Borzești – 1504, Suceava) a fost supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt. A fost domnul Moldovei între 1457 și 1504 (47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române). Iscusit conducător militar, el a trecut cu bine peste crizele generate de intervențiile militare ale statelor vecine. În timpul domniei sale, Moldova a cunoscut o perioadă de stabilitate și prosperitate. Ștefan a dus peste 40 de războaie sau bătălii, multe victorioase. După 1476, a fost nevoit să accepte suzeranitatea Imperiului Otoman, dar a obținut condiții bune pentru Moldova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net