Ştiai că Dan Spătaru are statuie? Află în ce localitate se găseşte bustul faimosului cântăreţ!

Ultima actualizare:

    Bustul lui Dan Spătaru, un omagiu adus marelui artistFoto: "Adevărul"
Bustul lui Dan Spătaru, un omagiu adus marelui artistFoto: "Adevărul"

Cine n-a fredonat măcar o dată şlagărul “Drumurile noastre”, poate cea mai iubită piesă românească de muzică uşoară? Interpretată în stilul inconfundabil de Dan Spătaru, melodia a fost cântată prima dată în 1984 şi de-atunci a făcut furori în rândul publicului. Artistul născut în 1939 şi decedat în 2004 are un bust în curtea şcolii generale din comuna constănţeană Aliman, locul său natal.

A umplut săli de spectacole din România şi din străinătate, fiind răsplătit cu ropote de aplauze pentru timbrul său şi pentru şlagărele lansate. Dan Spătaru a fost un interpret pe care românii l-au îndrăgit mult, atfel că edilii din comuna natală i-au dedicat un bust, în semn de preţuire pentru momentele magice oferite publicului.

Discurile lui Dan Spătaru se vindeau ca pâinea caldă
Discurile lui Dan Spătaru se vindeau ca pâinea caldă

Statuia a fost amplasată în comuna Aliman, locul în care s-a născut cântăreţul, iar şcoala din localitate se numeşte “Dan Spătaru”. De altfel, la această şcoală a învăţat elevul Dan Spătaru, iar tatăl său, Aurel Spătaru, a predat mulţi ani.

A jucat fotbal

Viitorul artist a locuit la Aliman până la vârsta de 12 ani, când a fost trimis la Medgidia, împreună cu sora sa, Maria. Cei doi copii rămăseseră orfani de mamă, iar dorinţa Gherghinei Spătaru fusese ca ei să înveţe carte. Băiatul a iubit nu doar cartea, ci şi sportul şi muzica. Dacă fotbalul, întrerupt din cauza unei afecţiuni fizice, nu l-a făcut cunoscut pe studentul de la Educaţie Fizică şi Sport, muzica l-a purtat pe Dan Spătaru în inimile românilor.

Dan Spătaru a fost elev al şcolii din Aliman
Dan Spătaru a fost elev al şcolii din Aliman

Cântecele sale, scrise de Camelia Dăscălescu, Temistocle Popa, Ion Vasilescu sau Cornel Fugaru, l-au făcut nemuritor: „Ţărăncuţă, ţărăncuţă“, „Măicuţă, îţi mulţumesc“, „Trecea fanfara militară“, „Nu m-am gândit la despărţire“, „Nici o lacrimă“, „Să cântăm, chitara mea“, „Te aşteaptă un om“, „Vorbeşte lumea că-s ştrengar“, „În rândul patru“, „Tu, eu şi-o umbrelă“, „La cinci şi jumătate, la Universitate“, „De vrei să ştii ce înseamnă să fii român“ (Trofeul de la Mamaia - Creaţie 1986).

Recordul din Cuba

Lovitura a dat-o, însă, cu un şlagăr iugoslav, cântat de interpretul sârbo-croat Miki Jevremovici - „Ona nocas nece doci“ („Ea nu va veni noaptea asta“), lansată la festivalul de la Zagreb din 1978. Piesa era compusă de Nikica Kalogjera. Dan Spătaru a preluat-o, i-a scris versurile şi a cântat-o prima dată în 1984. Captivat, publicul din România a declarat-o, în 2004, drept „Cea mai frumoasă piesă românească din toate timpurile“. Lui Dan Spătaru i se atribuie şi recordul de a fi aplaudat, la un concert susţinut în Cuba, timp de 16 minute şi 19 secunde. La 8 septembrie 2004, de Sfânta Mărie mică, Dan Spătaru se stingea din viaţă, fiind înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti.

Citeşte întreaga poveste, vezi mai multe imagini şi video pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net