Știai că poți salva 860 lei pe an doar cu aceste trucuri de economisire a resurselor?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nu mai puțin de 70% din energia consumată în locuințele din Uniunea Europeană este pentru încălzirea acestora, iar 14% e folosită pentru încălzirea apei. În România, situația e asemănătoare. Deși la noi în țară se înregistrează cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, veniturile actuale ale românilor sunt prea mici pentru a face față costurilor de utilizare a energiei. Iată cum risipești resurse inutil și câți bani poți salva dacă ții cont de aceste sfaturi!

Numărul gospodăriilor din România care au dificultăți în a achita factura de electricitate este de aproximativ 15%. Din această cauză, rata de înlocuire a aparatelor electrocasnice vechi cu unele noi, din clase energetice superioare, este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Datele, rezultate dintr-o cercetare a Comisiei Europene, arată că românii mai pot lucra nițel la comportamentul de consum pentru a economisi ceva bani. Comisia a lansat de curând o campanie de informare și de conștientizare a utilizării eficiente și responsabile a resurselor. Un pavilion mobil se deplasează prin țară pentru a răspândi românilor informații prețioase despre cum pot economisi energie. Caravana se află până pe 1 mai în curtea centrului comercial București Mall din Capitală.


    Caravana se află până la 1 mai 2018 în curtea București Mall
Caravana se află până la 1 mai 2018 în curtea București Mall

Între 3 și 6 mai, pavilionul se mută la Mioveni, iar între 9 și 13 mai va fi la Craiova. Până să ajungi acolo, Click! îți spune cum poți salva 860 lei pe an dacă urmezi aceste sfaturi.

Scoate din priză aparatele electronice când pleci de acasă! Ele consumă curent și când sunt închise. De exemplu, televizorul tău poate consuma până la 48-50 kWh de curent electric pe an dacă e ținut în priză. Un boiler poate consuma 145 kWh pe an chiar și dacă e oprit. Dar aceste aparate nu sunt singurele pe care le lași în priză când pleci de acasă. Un computer risipește circa 45 kWh pe an, un sistem WiFi - 30 kWh pe an, un aparat de radio - 16 kWh. Toate aceste aparate te costă în jur de 187 de lei pe an dacă le ții în priză când sunt închise.

Spală rufe la temperaturi scăzute! Folosind opțiunea de spălare la 30 de grade, în loc de cea de 40 de grade, a mașinii de spălat poți face o economie la curent de circa 75 de lei pe an.


    Mașina de spălat din clasa energetică A+ va consuma cu până la 50% mai puțin decât una din clasa C
Mașina de spălat din clasa energetică A+ va consuma cu până la 50% mai puțin decât una din clasa C

Dacă folosești o mașină de spălat din clasa energetică A, în detrimentul uneia din clasa energetică C, realizezi o economie de energie de 110 kWh/an. Asta înseamnă în jur de 100 de lei câștigați.

Cuptorul cu microunde e chiar o afacere pentru familiile care au probleme cu consumul de curent. Conform specialiștilor, utilizarea unui cuptor cu microunde în detrimentul unei plite electrice pentru încălzirea mâncării poate conduce la economisirea a circa 160 de lei pe an

Nu lăsa luminile aprinse în camerele în care nu stai! Stingând luminile de pe holuri și din camere atunci când nu ai nevoie de ele poți economisi până la 280 de lei pe an. Totdată, poți elimina 400 kg de emisii de dioxid de carbon. Dacă folosești becuri LED, în detrimentul becurilor clasice sau economice, risipa de curent va fi și mai mică.

Sezonul rece s-a încheiat, dar ține minte aceste trucuri pentru cel care va veni! Dacă până acum te simțeai în apele tale la o temperatură de 23 de grade, încearcă să cobori temperatura ambientală cu un grad! Fiecare grad în minus în locuință înseamnă o reducere cu 6% a costurilor de încălzire. În aceste condiții, dacă încălzirea te costa 200 de lei pe lună, doar prin această scădere de temperatură economisești 12 lei lunar. Dacă adopți acest coportament pe durata întregului sezon rece (noiembrie-martie), faci o economie de 60 de lei cu acest truc. Mai reține că temperatura optimă în dormitor e 21 de grade, însă pentru un confort sporit e recomandat ca apartamentul sau casa în care locuiești să fie termoizolat/ă.

Prin această economie de căldură vei reduce considerabil și cantitatea de emisii de dioxid de carbon, care, în acest caz, echivalează cu cea realizată de o mașină care parcurge 1.600 km. Mai multe trucuri referitoare la folosirea inteligentă a energiei poți afla dacă intri AICI.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net