Sumă uriașă cerută pentru repararea planșeului din Piaţa Unirii. Când vor începe lucrările

Ministerul Dezvoltării cere guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență care vizează centrul Capitalei, o sumă uriașă pentru repararea planșeului de beton care susţine toată infrastructura din Piața Unirii. De 90 de ani, planșeul acoperă râul Dâmbovița și este într-o stare foarte degradată. Click! îți spune detaliile.

Sumă uriașă cerută pentru repararea planșeului din Piaţa Unirii / Foto: Shutterstock
Sumă uriașă cerută pentru repararea planșeului din Piaţa Unirii / Foto: Shutterstock

Experții vorbesc de o bună perioadă de timp despre starea avansată de degradare a planşeului care susţine Piaţa Unirii, din Capitală, de 90 de ani. Pentru lucrarea de infrastructură care se încadrează la categoria de mega-proiect, Ministerul Dezvoltării a cerut 760 de milioane de lei (peste 150 de milioane de euro) de la bugetul de stat, pentru ca acest planşeu să fie demolat şi reconstruit, sau să sufere reparaţii capitale.

„Există un raport de expertiză pe care îl deținem în urmă sesizărilor și a discuțiilor cu beneficiarul proiectului, adică Primăria Sectorului 4. Expertiza din noiembrie 2022 recomandă și arată că lucrările de reabilitare și consolidare să înceapă cât mai curând posibil având în vedere degradările și acțiunea în timp a apei, a umidității.

 Efectul și acțiunea râului Dâmbovița au condus la afectarea în timp. Au fost și alte intervenții tehnice în anii '80 pe această infrastructură, care au influențat negativ. Pe baza acestui raport de expertiză și a propunerii Primăriei Sectorului 4, Ministerul Dezvoltării, cu decizia guvernului, va promova finanțarea acestui proiect de investiție important pentru București”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru Digi24.ro.

Când vor începe lucrările

Procedura ar putea începe în câteva luni, ministrul Dezvoltării precizând că documentația tehnică e deja în sistemul de achiziții publice: „Execuția ar putea începe anul viitor, poate 2025. Guvernul își asumă finanțarea acestei investiții justificate din punct de vedere tehnic. Vom asigura finanțarea de peste 150 milioane de euro că Primăria Sectorului 4 să poate realiza acest obiectiv care presupune demolarea completă a structurii de rezistență care susține planșeul și refacerea cu un sistem modern care să fie garantat cel puțin 100 de ani.

Conform documentației tehnice, termenul de execuție a lucrărilor e de 2 ani. Scopul este ca aceste lucrări să afecteze cât mai puțin circulația în Piața Unirii. Intervenția e necesară și de aceea Guvernul va finanța această investiție”, a adăugat acesta, potrivit sursei menționate.

Planșeul de beton din Piața Unirii a fost construit încă din 1934, iar de atunci nu a suferit reparații. Deoarece plăcile au fost puternic infiltrate de apă de-a lungul anilor, planșeul este degradat. Pentru a evita o prăbușire a structurii, specialiștii recomandă ca lucrările să înceapă cât mai curând.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net