Măsuri drastice pentru unitățile de învățământ încadrate cu risc seismic. Decizia ministrului Dezvoltării

Ultima actualizare:

O petiție adresată lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, cere consolidarea școlilor, grădinițelor și spitalelor înainte de un cutremur major. Până în prezent, aproape 30.000 de persoane au semnat petiția.

Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg

Ce se întâmplă cu unitățile de învățământ cu risc seismic

„Doar în București sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Situația este la fel de alarmantă și în alte orașe din țară. Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt școli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare”, conform declic.ro

În textul petiției se arată că „e momentul ca autoritățile să ia măsuri serioase și să finanțeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanțul victimelor din Turcia și Siria. Nu putem rămâne impasibili, așteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România. Trebuie să cerem intervenția de îndată”.

„Ministerul Dezvoltării are bani din PNRR pentru finanțarea consolidării a sute de clădiri, așa cum a declarat ministrul Cseke Attila. Prioritate ar trebui să fie grădinițele, școlile, liceele și spitalele”, spun semnatarii petiției. 

Jumătate dintre elevii din școlile din România și 45% dintre clădirile din sectorul de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, potrivit Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic.

Ce înseamnă risc seismic

Conform anexei strategiei citate mai sus, riscul seismic exprimă probabilitatea de a se produce efecte nefavorabile la nivel uman, material, economic sau de mediu, într-o anumită perioadă de timp, apărute în urma interacțiunii dintre evenimentele seismice și condițiile de vulnerabilitate de la nivelul societății, cauzând astfel alterări grave în ceea ce privește funcționarea normală a unei comunități sau a unei societăți. Riscul seismic este o funcție de trei componente interconectate: hazard seismic, expunere și vulnerabilitate.

Ne amintim că un nou cutremur a avut loc, marți, în regiunea Oltenia, cu magnitudinea de 5,7 potrivit Centrului European de Seismologie. Totodată, luni, un cutremur de 5,2 Richter a avut loc la 14 km nord-vest de Târgu-Jiu și 73 km nord-est de Drobeta Turnu-Severin. Cutremurul a fost resimțit în vestul României, dar și în Serbia și Bulgaria.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net