Criză umanitară în Turcia şi Siria: peste 36.000 de morţi în urma cutremurului

Ultima actualizare:

A trecut peste o săptămână de la cutremurul devastator cu magnitudinea de 7.8 care a distrus Turcia şi Siria, iar bilanţul catastrofei depăşeşte 36.000 de victime. În timp ce operaţiunile de căutare se apropie de final, Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că numărul vieţilor pierdute s-ar putea dubla.

Cutremurul a făcut peste 36.000 de victime în Siria și Turcia (Foto: Profimedia)
Cutremurul a făcut peste 36.000 de victime în Siria și Turcia (Foto: Profimedia)

În acest tablou al crizei umanitare cu care se confruntă cele două ţări, nu mai puţin de 26.000 de persoane au fost afectate de cutremur. Numai în Siria, 5 milioane de oameni au rămas fără case. Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că, până acum, comunitatea internațională a "eșuat" în fața populației din nord-vestul Siriei, iar aceasta "se simte pe bună dreptate abandonată".

Sprijin pentru Siria

Până în acest moment 52 de camioane cu ajutoare din partea ONU au trecut prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa de joi până astăzi, cu toate acestea ajutorul trebuie suplimentat. 

"Până acum am dezamăgit oamenii din nord-vestul Siriei. Ei se simt, pe bună dreptate, abandonați, căutând un ajutor internațional care nu a sosit. Datoria mea și obligația noastră este de a corecta acest eșec cât mai repede posibil", a scris Griffiths duminică pe Twitter.  

În timpul unei vizite la Alep în nordul Siriei, Martin Griffiths a declarat că în prezent e furnizarea adăposturilor, a hranei cât şi a resurselor necesare şcolarizării şi îngrijirii psihosociale sunt pe lista celor mai urgente aspecte de rezolvat. Mai mult, ONU va contribui la transferul ajutoarelor din regiunile controlate de guvern în Siria către nord-vestul țării, zonă controlată de rebeli.

Ca răspuns la apelurile transmise de ONU pentru a ajuta zonele afectate, Statele Unite ale Americii se alătură demersurilor pentru ca președintele Bashar al-Assad să permită mai multe puncte de trecere în zonele controlate de rebeli. Livrarea proviziilor în nordul Siriei a întâmpinat complicaţii din cauza războiului civil dintre forţele forțele de opoziție și guvernul sirian, condus de Assad, care este acuzat că își ucide propriul popor. Alep este un oraş nord-vestul Siriei, ce se află sub control guvernamental şi care în războiul sirian a reprezentat o linie de front importantă.

Ajutor suplimentar din partea Comisiei Europene

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va spori ajutorul acordat Turciei, în contextul în care țara se confruntă cu consecințele cutremurului devastator de lunea trecută, potrivit CNN. Într-o discuţie cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, Von der Leyen a a spus că va mobiliza un sprijin suplimentar și va răspunde ultimei solicitări a Turciei pentru mai multe capacități de adăpost, în mod special corturi, pături, încălzitoare. 

Von der Leyen a transmis, în acelaşi timp, "cele mai profunde condoleanțe pentru pierderile catastrofale de vieți omenești și distrugerile cauzate de recentul cutremur", 

Nu mai puţin de 24 de ţări, între care 21 state membre UE au trimis în Turcia până acum 38 de echipe formate din 1.651 de persoane și 106 câini de căutare și salvare. 

Şi în timp ce Comisia Europeană întăreşte ajutoarele pentru victimele catastrofei, Qatar a anunţat că va trimite în cele două ţări peste 10.000 de containere modulare, folosite pentru cazarea fanilor din timpul Campionatului Mondial de fotbal. Unul dintre primele transporturi au pornit chiar ieri spre Turcia. Qatar a trimis deja în Turcia una dintre cele mai mari echipe de salvare, arpximativ 130 de oameni. 

Germania, acolo unde trăiesc comunități rusești și siriene numeroase, ar putea oferi și ea adăpost victimelor afectate de cutremur, însă numai dacă pot îndeplini cerințele existente în materie de vize, după cum a anunțat ministerul de externe. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a anunțat că dorește să le permită victimelor cutremurului să intre în Germania cu vize obișnuite, eliberate rapid și valabile timp de trei luni.

Un câine salvator a decedat în timp ce salva vieți

Câinele salvator Proteo era unul dintre patrupezii antrenați special pentru a însoți echipa de intervenție mexicană formată din 150 de persoane. După ce salvase deja două vieți, câinele încercase să ajungă la o a treia persoană aflată sub dărămături. Din păcate însă, o structură instabilă s-a prăbușit peste el. În memoria patrupedului a fost organizată o ceremonie emoționantă. 

Miracole printre dărâmături

În mijlocul dezastrelor provocate de cel mai mare cutremur din ultimii 80 de ani care a atins Turcia au existat şi momente de speranţă şi bucurie, după mai multe sălvări miraculoase. Aproape 4.500 de operațiuni de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare în Turcia, iar aproximativ 400 au fost finalizate. 

De pildă, Saadet Sendag a fost salvată după ce a fost prinsă timp de o săptămână sub o clădire prăbușită în orașul Hatay. Imaginea îl arată pe fiul său copleşit de bucurie în timp ce mama sa este scoasă dintre dărâmături și transportată pe o targă.

Aya (în arabă înseamnă "miracol") este dovada că minunile există. Bebelușul s-a născut sub dărâmăturile cutremurului mortal, fiind încă atașată de cordonul ombilical de corpul mamei sale. Femeia care, din păcate, nu a supraviețuit, și-a protejat cu propriul corp copilul abia născut. Bebelușul care a supraviețuit mai bine de 10 ore sub dărâmături în Siria, a fost dusă la spital cu vânătăi și hipotermie, însă, acum se fală în stare stabilă. Se crede că Aya este singura supraviețuitoare din familia sa și o mulțime de oameni din întreaga lume s-au oferit să o adopte. 

Salvatorii au scos un bebeluș de șapte luni dintre dărâmăturile unei clădiri din Hatay, în sudul Turciei, la 139 de ore după cutremurul mortal de luni. O fetiță de 10 ani din Turcia, pe nume Ayca Ceplin, a fost scoasă dintre dărâmături la 7 zile după cutremur. Copila a fost supravițuit atâtea ore printre ruinele complexului de apartamente Ebrar din Kahramanmaras. Un alt copil de 13 ani a fost și el salvat după 182 de ore de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în provincia Hatay. La fel de impresionant este și cazul unei familii formate dintr-o bunică, o mamă și un copil din orașul turc Kahramanmaras care au rămas blocați într-o cameră din rămășițele unei clădiri cu trei etaje. Salvatorii au reușit să îi descopere după o săptămână de la cutremur și este impresionat cum au reușit să supraviețuiască fără apă și alte alimente. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net