Cele mai periculoase zone seismice din România. Analiza îngrijorătoare a unui profesor din Japonia

Chiar dacă au trecut 46 de ani de la ultimul cutremur major, România rămâne o țară cu risc seismologic ridicat și are mai multe zone seismogene, cea mai intensă fiind Vrancea.

Cutremur în Turcia FOTO Profimedia

Marina Manea, profesor și cercetător la universitățile UNAM (Mexic) și Kobe (Japonia), a precizat, interviu pentru Adevărul. care sunt principalele zone seismice din țară.

„Când vorbim de zone expuse vorbim nu numai strict din punctul de vedere al magnitudinii unui cutremur. Trebui analizată și starea construcțiilor, densitatea populației. Orașele prin natura lor sunt mai expuse, iar orașele care sunt ridicate în zone în care terenul prin natura sa nu este consolidat, cum e cazul orașului Mexico City, construit pe fundul unui fost lac, sunt mai vulnerabile în caz de seism.

În România nu aș putea spune care oraș este mai expus, interacțiunea între teren și fundația clădirilor fiind foarte importantă. O evaluare riguroasă este necesară în acest sens”, susține Marina Manea, potrivit Adevărul.

Cele mai periculoase zone în caz de cutremur în România

Cea mai periculoasă este, evident, zona Vrancei. Aceasta este o zonă seismică complexă, situată la contactul a trei unități tectonice. Cutremurele care au loc aici se resimt în București, dar și în alte orașe din Sudul țării și Moldova.

În schimb, orașe precum Cluj, Oradea și Timișoara ar fi afectate cutremurele care ar avea loc în Depresiunea Transilvaniei, respectiv Zonele Banat – Crișana, dar de regulă acestea sunt mai rare și de o intensitate scăzută.

Potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, în zona din Depresiunea Transilvaniei activitatea seismică e aproape de zero, astfel că Alba Iulia, Cluj şi Oradea sunt cele mai sigure oraşe în caz de cutremur

„Eeste inevitabilă producerea la un moment dat a unui cutremur de mare intensitate”

În ceea ce privește așa-zisa periodicitate, registrul de înregistrări seismice este unul foarte limitat. Să nu uităm că localizarea cutremurelor cu metode științifice a început relativ recent. Abia după cel de-Al Doilea Război Mondial s-a început în mod sistematic și coerent la nivel mondial înregistrarea acestor evenimente.

Această perioadă de timp este foarte mică pentru a putea face o statistică solidă a evenimentelor de mare magnitudine și a face eventual o estimare de producere în viitor”, explică Marina Manea.

La fel stau lucrurile și în cazul marelui cutremur despre care unii experți spun că ar urma să se producă mai devreme sau mai târziu în România. „Din păcate da, este inevitabilă producerea la un moment dat a unui cutremur de mare intensitate. Trăim pe o planetă vie și ca atare mișcarea plăcilor tectonice și cutremurele ca manifestare a acestor mișcări este un fenomen cât se poate de natural”, a adăugat experta.

Cine este Marina Manea?

Marina Manea este doctor în geodinamică, știința care se ocupă cu studiul dinamicii terestre, al evoluției plăcilor tectonice în timp, și încearcă să răspundă la întrebări de genul cum, unde și de ce există cutremure și vulcanism pe Pământ și nu numai, ci și pe alte corpuri cerești.

A urmat studii postdoctorale la Caltech Pasadena, în SUA, la universitatea la care a scris istorie celebrul Charles Richter, unul dintre oamenii de numele căruia se leagă seismologia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net