Panică în Runcu, epicentrul cutremurului de 5,2 grade din Gorj

Ultima actualizare:

”Muică, am crezut că am încurcat-o!”. Locuitorii din comuna Runcu din Gorj, epicentrul seismului de 5, 2 grade produs luni au crezut că au sfeclit-o și au luat-o la sănătoasa din case fiecare cum a putut. Seismul a fost resimţit în toată Oltenia, în Banat ba chiar și în Serbia și Bulgaria. Mișcarea tectonică a fost urmată de două replici de 2,4 pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 pe scara Richter la o adâncime de 15 km 

Primăria comunei Runcu din Gorj
Epicentrul cutremurului din Gorj a fost în comuna Runcu. Captură Google Street View/adevarul.ro

Epicentrul cutremurului care a zdruncinat luni Oltenia și Banatul a fost în satul Dobrița, una dintre cele șapte localități care compun comuna gorjeană Runcu, la 16 kilometri de Târgu Jiu. Era ora 17.21 când a început totul și oamenii  au ieșit disperați din case în momentul în care au simțit că este cutremur. Cei mai mulți au spus că și-au luat copiii de mână și au ieșit afară care cum a putut cu aveau pe ei.  

Cutremurul a fost resimțit și în Hațeg, la 120 km distanță de Runcu
În Hațeg panica a scos locuitorii afară din case. Foto: captură facebook Busuioc Cosmin

Mărturii din epicentrul cutremurului din Gorj 

„Nu m-am rugat decât să nu se întâmple și la noi ce s-a întâmplat în Turcia. De două zile sunt la pat, am gripă. Când am simțit patul mișcându-se cu mine, ap început să țip că e cutremur. Am ieșit afară în pijama, în picioarele goale. Nu m-am mai gândit la nimic altceva. A fost cumplit ce am simțit”, a declarat pentru adevărul.ro, una dintre localnice pentru sursa citată 

”S-a simțit bine! Din fericire, am scăpat! Oamenilor le-a fost teamă, e normal. Ne bucurăm că nu au fost pagube materiale, și cel mai important, toată lumea este bine", a povestit pentru sursa citată, Adi Grigore Cîmpeanu, primarul comunei Runcu. 

Imagini cu seismul postate pe rețelele de socializare 

Pe rețelele de socializare mai mulți oameni din Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu au scris că au simțit seismul ba chiar au postat imagini. Printre ”cronicarii” de ocazie s-a numărat și Cosmin Busuioc din Hațeg, la 120 de kilometri de Runcu, care a postat imagini sugestive imortalizate de o cameră de supraveghere din locuință 

Ce au spus specialiștii despre cutremurul din Oltenia 

 ”În ziua de 13.02.2023, 17:21:14 (ora României), s-a produs în zona Olteniei, județul Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.0, la adâncimea de 15 km”, a transmis INFP într-un comunicat preluat de news.ro. Cutremurul s-a simţit în mai multe judeţe, inclusiv Sibiu, Hunedoara şi Timiş și a fost urmat de două replici de 2,4 pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică în Gorj, sat Dobrița. 

Principalele informații despre cutremurul din Gorj 

Seismul s-a produs la 109 km SV de Sibiu, 111 km NV de Craiova, 146 km V de Pitesti, 157 km SE de Timisoara, 176 km SE de Arad, 181 km S de Cluj-Napoca, 206 km V de Brasov, 208 km E de Belgrade, 213 km E de Zemun, 225 km NE de Nis.  

Inspectoratele Judeţele pentru Situaţii de Urgenţă din județele  au transmis deja oficial că au fost trimise în teren echipe de recunoaştere post-cutremur.”Preventiv, s-a dispus ca echipajele să meargă în teren pentru misiuni de recunoaştere/patrulare pentru indentificarea eventualelor probleme”, a transmis ISU Gorj sursei citate  

Autorităţile din Timiş, Arad, Sibiu au anunțat că au trimis și ele unități de recunoaștere în teren pentru a descoperi pagubele. ”Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, a transmis oficial IGSU. 

Sistemul Ro Alert nu anunță iminența unui cutremurul 

”În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis IGSU conform sursei citate 

Sursa citată a precizat că seismul s-a produs la 102 km SV de Sibiu, 107 km NV de Craiova, 137 km V de Pitesti, 166 km E de Timisoara, 179 km S de Cluj-Napoca, 183 km SE de Arad, 196 km V de Brasov, 218 km E de Belgrade, 222 km E de Zemun, 224 km V de Ploiesti. 

Cutremurul s-a resimțit și în Serbia și Bulgaria 

Presa din Serbia a anunțat că în mai multe orașe din țara vecină a fost resimțită unda de șoc produsă de seism. Astfel ”cetăţeni din Niš, Belgrad, Zaječar, Požarevac, Svilajnec, Jagodina, Paraćin şi Vršac spun că au simţit cutremurul”, scrie cotidianul sârb „Blic” citat de news.ro. Seismul a fost resimțit și la Belgrad.  

Postul public de radio din Bulgaria a anunțat că seismul din România s-a simţit în oraşele bulgare din apropierea Dunării. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net