Sunt în vacanță, dar muncesc. Ce job-uri caută elevii pe timpul vacanței de vară și cu cât sunt plătiți

Elevii care își doresc un venit în plus pe perioada verii se angajează. Specialiștii spun că, în ultima perioadă, tot mai mulți liceeni caută să aibă un part-time, pentru că vor să vadă cum este să își câștige singuri existența. Adolescenții pot lucra începând cu vârstă de 15 ani, cu acordul părinților, însă majoritatea angajatorilor preferă ca ei să aibă 16 ani împliniți.

Elevii vor să își câștige singuri banii Foto: Shutterstock
Elevii vor să își câștige singuri banii Foto: Shutterstock

Tot mai mulți elevi se angajează în vacanța de vară

Vacanţa de vară este perioada cea mai aşteptată de elevii. Puţini sunt cei care vor să facă altceva în afară de relaxare. Există, însă și excepţii. La ştrandul din Aiud, mai mulți elevi au ales lecţia maturităţii şi s-au angajat pe timpul verii, scrie Observatornews.ro. „Am ales să muncesc pe timp de vară ca să văd cumva adevărata valoare a banilor", a declarat o elevă.

 „Ca şi muncitori sunt nişte tineri dedicaţi, responsabili şi este o adevărată plăcere să muncim cu ei. Sunt punctuali, învaţă să muncească în echipă", a spus administratorul ștrandului. Clienţii ştrandului sunt mulţumiti de munca pe care o depun adolescenţii şi îi felicită pentru că-şi petrec timpul altfel decât pe intrenet sau cu ochii în telefoane.

Locurile de muncă pentru elevi disponibile și pe platformele de recrutare 

Oferte de joburi sezoniere există la tot pasul, de la terase și restaurante, până la hoteluri. Locurile de muncă pentru elevi sunt disponibile și pe platformele de recrutare. Un lucrător comercial de exemplu, poate câștiga între 500 și 650 de euro pe lună, cu posibilitatea de a lucra în ture de șase ore pe zi. Tot până în 650 de euro câștigă și un barman sau ospătar, iar livratorii au salariul între 400 și 900 de euro, în funcție de orele pe care le petrec la muncă.

Ce se arată în Codul Muncii 

Adolescenții pot lucra începând cu vârstă de 15 ani, cu acordul părinților, însă majoritatea angajatorilor preferă ca ei să aibă 16 ani împliniți.

Conform Codului Muncii, nu-ți poți lua un loc de muncă înainte de a împlini 15 ani. În plus, mai e o condiție de care trebuie să ții cont dacă ai până în 18 ani: activitatea pe care urmează să o desfășori trebuie să se potrivească cu dezvoltarea ta fizică, cu aptitudinile și cunoștințele, încât să nu-ți pui în pericol sănătatea și pregătirea profesională. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net