Suntem datori vânduţi la bănci!

Ultima actualizare:

    Aproape 740.000  de români nu mai  pot achita ratele (Foto: Shutterstock)
Aproape 740.000 de români nu mai pot achita ratele (Foto: Shutterstock)

Suntem prea săraci ca să ne mai împrumutăm. O arată ultimele cifre ale băncilor. Aproape 740 de mii de români au făcut credite şi nu mai reuşesc să înapoieze banii luaţi, astfel că valoarea ratelor neplătite a ajuns la un record de 2 miliarde de euro. 

Unii şi-au luat case, alţii maşini scumpe, şi-au mobilat şi utilat apartamentul  s-au pur şi simplu au pus mâna bani gheaţă. Toate obţinute foarte uşor cu credite la bănci. Acum îşi dau cu pumnii în cap.

Din milioane de români care s-au îndatorat la bănci, puţini mai reuşesc să înapoieze împrumuturile. Mai ales că valutele, fie ele dolari, euro sau franci au crescut enorm în comparaţie cu veniturile, reduse drastic, în cele mai multe cazuri, iar dobânzile au crescut vâzând cu ochii. Potrivit România tv, ultima statistică a băncilor arată că numărul restanţierilor a ajuns la un maxim istoric, de aproape 740 de mii de persoane.

Şi valoarea ratelor neplătite creşte fără încetare. În prezent, a ajuns la două miliarde de euro. Ca să compenseze pierderile, băncile scumpesc creditele, prin creşterea necontrolată a dobânzilor.

- Dacă nu mai aveţi bani şi nu mai puteţi plăti ratele, creditul va fi declarat scadent. Aţi ajuns deja în Biroul de Credit şi nu veţi mai putea lua în împrumut în următorii 7 ani.- În cazul unui credit de consum fără garanţii, banca nu are ce să execute direct, ci trebuie să treacă prin instanţă pentru a putea umbla la bunurile debitorului.- În primă fază, banca poate pune poprire pe salariul debitorului, dacă acesta există oficial, şi să ia o treime (sau până la două treimi în unele cazuri) din conturile acestuia.- Poprirea rămâne valabilă până la momentul în care banca îşi recuperează intergral creanţa. Cele mai multe bănci procedează însă la vânzarea creanţelor în cazul creditelor de consum. - Astfel, dacă aveţi un credit de consum scadent, cel mai probabil veţi primi o scrisoare de la un recuperator de creanţe.- Recuperatorii vă pot soma fie să le daţi toată suma datorată, fie, cel mai adesea, vă propun să plătiţi în rate datoria.- Dacă nu se înţelege nici cu recuperatorul, firma sau banca poate iniţia proceduri judiciare pentru recuperarea creanţei.- Apoi, firma va căuta să vă execute silit şi să vândă bunurile pe care le deţineţi.- Dacă nu aveţi bunuri pe numele dumneavoastră, atunci recuperatorul pune poprire pe salariu.- În cazul în care n-aţi mai plătit ratele la un credit ipotecar, atunci nu ajungeţi pe mâna recuperatorilor, ci veţi rămâne pe cea a băncii.- Contractele ipotecare sunt cu titlu executoriu, astfel că după 90 de zile de neplată a ratelor, banca poate executa silit ipoteca. Asta înseamnă că vă poate evacua din locuinţă şi apoi o poate vinde.- Legislaţia din România permite creditorilor să urmărească debitorii persoane fizice până la stingerea completă a creanţelor. Astfel, dacă banca ar vinde cu 40.000 de euro un apartament cumpărat cu 90.000 de euro, clientul rău-platnic rămâne dator în continuare. Aceşti bani se recuperează fie din vânzarea altor bunuri şi proprietăţi, fie din urmărirea veniturilor şi poprirea conturilor. Teoretic, o persoană poate fi urmărită toată viaţa pentru un astfel de debit.

1 Cumpără mai multe produse de acelaşi fel. Multe magazine au preţuri mai bune dacă achiziţionezi un număr mai mare de produse de un fel decât dacă cumperi la bucată.

2 Analizează piaţa. Fă-ţi timp şi află care sunt preţurile produselor pe care vrei să le cumperi, în mai multe locuri: pieţe, magazine de specialitate, hipermarketuri. Nu cumpăra din primul loc întâlnit!

3 Nu economiseşti bani cu produsele semipreparate. Produsele semipreparate sunt mai scumpe, pentru că preţul acestora include ingredientele, ambalajul, mâna de lucru şi transportul.

4 Găteşte pentru masa de Crăciun cu produse de sezon. Gândeşte-te la un meniu care să implice produse de sezon, mai ieftine.

5 Foloseşte cupoanele de reduceri. Caută fără jenă ofertele de reduceri pe bază de cupoane, care se găsesc la multe magazine.

Ce se întâmplă dacă nu vă mai plătiţi ratele la bancă?
Ce se întâmplă dacă nu vă mai plătiţi ratele la bancă?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
adrian albu jpg
test1 jpeg
1 somn jpg jpeg
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
Glovo jpg
9eeeb938f39350750d2ccf0a361b71c1669a6e1c shave jpg
maria tantan jpg
ciugud captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net