Supărare mare! Și Varujan Vosganian are o problemă cu ouăle

Ultima actualizare:

    Varujan Vosganian ține lecții de economie pe pagina personală de Facebook
Varujan Vosganian ține lecții de economie pe pagina personală de Facebook

Politicienii români sunt foarte sensibili la subiectul ”ouă”. După ce Adrian Năstase ne-a invitat să-i numărăm ouăle pe vremea când era prim-ministru, Varujan Vosganian s-a arătat, recent, revoltat de gaura pe care o fac în bugetul de stat ouăle care trec direct din cotețul găinilor în tigaia gospodarilor.

Varujan Vosganian, fost parlamentar liberal, în prezent deputat ALDE, se ține d epovești pe pagina personală de Facebook. Cea mai recentă este o reinterpretare în cheie modern-capitalistă a poveștii ”Punguța cu doi bani”, cu o morală deloc măgulitoare pentru poporul pe care, cu onor, Vosganian îl reprezintă în Parlamentul României. Înclinația românilor spre autoconsum ar văduvi bugetul de multe miliarde de lei.

Iată demonstrațioa deputatului ALDE:

”Punguța cu doi bani...

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani!

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a scris Varujan Vosganian pe pagina personală de Facebook.

Cum reacțiile prietenilor virtuali ai politicianului, fost ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul Tăriceanu și fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta 2, Vosganian a revenit cu o lămurire, pe un ton dojenitor. ”Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net