Superbacteria devine tot mai inteligentă
Mai periculoase, mai „inteligente” şi cu viteză mai mare de răspândire. ”Bacteriile de coşmar” sau „superbacteriile”, numite aşa pentru că sunt rezistente la aproape orice antibiotic care există, sunt o ameninţare mai mare decât se credea, avertizează un nou studiu al specialiştilor de la Harvard.
În următorii ani, coşmarul din medicină se va numi, simplu, CRE (carbapenem resistant Enterobacteriaceae). Adică o bacterie care a fost numită deja „de coşmar” chiar de către şeful Centrului pentru Control al Bolilor din SUA. Superbacteria s-a dovedit deja a fi rezistentă la cele mai noi şi mai eficiente generaţii de medicamente, iar vestea şi mai proastă este că nu se opreşte din „evoluţie”.
Cercetătorii americani de la Harvard au analizat sute de probe prelevate de la pacienţi din SUA şi au descoperit că există mai multe tipuri de bacteria CRE decât se credea, fiecare fiind rezistentă la antibiotice. Ceea ce este foarte îngrijorător este faptul că aceste superbacterii par să „înveţe” una de la cealaltă să-şi împartă informaţiile despre genele rezistente la tratamente şi chiar să devină „mutanţi”. ”Şi partea cea mai rea acum urmează: bacteriile „de coşmar” se transmit de la om la om fără ca acesta să dezvolte vreun simptom specific. Trebuie să studiem în continuare cu mare atenţie acest mecanism de transmitere, mai ales în cadrul colectivităţilor, al spitalelor şi al centrelor de îngrijire”, a declarat prof. dr. William Hanage, unul dintre autorii studiului, citat de dailymail.co.uk.
Numai într-un singur an, în America, circa 9.300 de persoane s-au infectat cu bacteria CRE, iar 600 au murit. Infecţiile sunt cu atât mai periculoase pentru pacient cu cât „superbacteria” este rezistentă inclusiv la carbapenem, considerat ultima soluţie în materie de medicamente atunci când toate celelalte antibiotice au dat greş.
Cercetătorii sunt îngrijoraţi de faptul că rezistenţa acestei clase de bacterii la antibiotic este nemaintâlnită până acum. În plus, genele rezistente suferă mutaţii rapide. ”Trebuie găsită neapărat calea de transmitere a acestei bacterii, altfel situaţia va scăpa de sub control”, avertizează specialiştii.
26 de antibiotice nu i-au venit de hac
O femeie din Nevada a murit după ce a fost diagnosticată cu o astfel de superbacterie, care s-a dovedit rezistentă la absolut toate antibioticele existente în SUA. Medicii i-au administrat 26 de tipuri de medicamente, dar nici unul nu a reuşit să „învingă” superbacteria. Pacienta de 70 de ani s-a stins în două săptămâni, în şoc septic. Nimeni nu ştie cum s-a infectat: ea fusese în India, unde a suferit o fractură de şold care îi dădea dureri cumplite.