Sute de localități și orașe din România, aproape că nu mai au apă rece. Restricțiile anunțate de autorități

Ultima actualizare:

Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută, conform unui anunț al specialiștilor de la Apele Române. Din această cauză, se mențin restricțiile privind alimentarea cu apă în peste 420 de localități.

Sute de localități și orașe din România, aproape că nu mai au apă rece
Sute de localități și orașe din România, aproape că nu mai au apă rece

De asemenea, debitul Dunării la intrarea în țară este de 3.000 de metri cubi pe secundă și se estimează că va scădea la 2.800 de metri cubi pe secundă până pe 12 august.

„Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este acum de 78,59% (față de 79,77% săptămâna trecută). Totuși, menținem un volum de aproximativ 3,409 miliarde de metri cubi (față de 3,46 miliarde la începutul lunii).

Deși rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursele de apă de suprafață în regim centralizat,” se arată într-un comunicat al Administrației Naționale Apele Române.

Ce râuri sunt în prezent cele mai afectate

Sectoarele de râuri care sunt sub debitele medii ale lunii includ 6 sectoare pe râurile interioare, cum ar fi pe râul Jiu (județul Gorj) și pe râul Buzău (județul Buzău, inclusiv Acumularea Siriu), care sunt în faza de atenționare-avertizare pentru industrie și populație.

Pe brațele Dunării, Brațul Borcea - Sectorul Chiciu - Vadu Oii, care acoperă 10 localități riverane (județele Călărași și Ialomița), și Brațul Măcin - sectoare care afectează 9 localități riverane sunt, de asemenea, în faza de atenționare-avertizare pentru populație, irigații, industrie și piscicultură. Alte sectoare de râuri sunt supuse unor restricții de diferite trepte, inclusiv pentru irigații și piscicultură.

În prezent, 421 de localități, dintre care 7 orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani, Hârlău și parțial municipiul Iași) cu sisteme centralizate de alimentare cu apă, se confruntă cu restricții, în anumite intervale orare. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Iași, Vrancea, Neamț, Gorj, Bacău, Galați, Bihor, Dolj, Mehedinți, Vaslui, Olt, Argeș, Giurgiu, Suceava și Dâmbovița.

271 de localități cu surse de apă individuale sunt afectate

În plus, 271 de localități cu surse de apă individuale sunt afectate, în special în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt și Gorj. Cele mai afectate județe sunt Botoșani și Vaslui.

Dintre cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, 34 au înregistrat debite sub nivelul minim necesar. În acest context, autoritățile fac apel la populație pentru utilizarea rațională a apei, prioritizând alimentarea cu apă a populației și implementând planuri de restricții pentru fiecare tronson de râu, în funcție de specificul activităților și al economiei locale, anunță Digi24. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Nava fluviala de pasageri Mogosoaia acostata in fata fata Palatului Navigației anul 1980  jpg
targ jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
vlad pascu declaratii tribunal jpg
banner carmen iohannis png
elon musk gettyimages jpg
saima azfal KAT jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net