Tânărul român care a dat lovitura în agricultură. S-a întors din Germania ca să cultive pepeni cu gust de pară

Un tânăr fermier din județul Arad a reușit să introducă în România o cultură rar întâlnită: pepenele galben cu gust de pară, originar din Coreea de Sud. După o perioadă petrecută în Germania, unde a lucrat în construcții, Ionuț Ursa (31 de ani), din satul Țela, comuna Bata, s-a întors în țară și a decis să investească în agricultură.

Un tânăr din Arad cultivă „pepene-ananas” în România / foto: Pixabay
Un tânăr din Arad cultivă „pepene-ananas” în România / foto: Pixabay

A mizat pe soiul exotic Cucumis melo, varietatea Makuva – cunoscut și sub denumirea de „pepene-ananas”. Fructul, mai mic decât pepenele galben clasic, cântărește între 500 și 600 de grame și se remarcă prin gustul său dulce, asemănător cu para.

„Proprietățile acestui pepene ar fi ca și la unul normal, doar că este mult mai dulce. Noi am cultivat soiul pentru că am reușit să avem intrare pe partea de distribuție din Europa, mai ales Germania, pentru comunitatea coreeană și asiatică, în general, de acolo. (...) El se distinge prin mărime și gust, are un gust dulce de pară, mai este numit și pepene-ananas”, a declarat fermierul arădean pentru Agro Inteligența.

De la constructor peste hotare, la agricultor în România

Cultura de pepeni Makuva se află în al doilea an de producție, fiind completată de o plantație de zmeură, aflată în al treilea an. Fructele ajung atât pe piața locală, cât și în comunitățile asiatice din Europa, în special în Germania.

Revenirea în România a fost determinată de dorul de familie și de atașamentul față de pământul natal.

„Am fost plecat, am lucrat în construcții în Germania, dar am revenit pentru că eram acolo singur și am preferat să fiu lângă familia mea. Împreună, încercăm să facem ceva acasă la noi. Am crescut la țară cu drag de pământ, am avut și animale. Aici nu este neapărat o zonă cu tradiție pe legumicultură, dar am renunțat la zootehnie când am plecat în Germania. Acum sperăm și ne este gândul și la animale, dar o să mai vedem. Deocamdată rămânem la cultura de pepeni Cucumis melo, varietatea Makuva”, a explicat Ionuț Ursa.

Deși este un soi exotic, pepenele s-a adaptat bine solului de la noi din țară. Fermierul arădean l-a cultivat în câmp, în timp ce răsadurile au fost produse în spații protejate.

„Anul trecut am testat plantele cultivându-le pe un pământ mai sărăcăcios și am rămas uimit de cum au ieșit și cum s-au comportat. Nu am avut niciun fel de problemă. Atunci i-am aplicat culturii doar un tratament pentru afide. Noi îi cultivăm în stadiul de răsad la 40-45 de zile, iar la maturitate ajung undeva la 80-90 de zile”, a precizat acesta.

Cu cât se vinde pepenele galben cu gust de pară

Prețul de vânzare pentru pepenele cu gust de pară este cuprins între 8 și 10 lei/kg, iar mare parte din producție ia drumul exportului.

„Anul acesta am pus pepenii asiatici pe un hectar, adică până în 3.000 de plante. Ca și costuri pentru un hectar de cultură de pepene asiatic aproximez un 8.000 – 10.000 de lei, aici nu includ costul semințelor și munca noastră. În România nu am vândut cantități, dar am dat cu 8-10 lei kilogramul. La angros încă nu am avut comenzi în țară, dar se poate face un preț în funcție de cantitate”, a mai spus fermierul.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Catalin Rizea, Dan Capatos, foto captura TikTok, arhiva jpg
bacsis, foto Shutterstock jpg
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
base si maria jpg
seismograf cutremur istock jpg
jerash jpg
dublin irlanda pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net