«Ţânţarul care transmite virusul Zika, găsit şi în parcurile de la noi»

Ultima actualizare:
Ţânţarul-tigru este  originar din Asia de Sud
Ţânţarul-tigru este originar din Asia de Sud

Îngrijorare maximă în rândul autorităţilor sanitare din România. Ţânţarul-tigru, purtător al virusului Zika, a fost descoperit, încă de anul trecut, în parcurile din Bucureşti şi pădurile din Ilfov. Ministerul Sănătăţii a cerut ca dezinsecţia să fie făcută inclusiv pentru această specie şi să fie intensificată mai ales în parcuri şi pe malurile lacurilor.

Virusul Zika a băgat spaima în locuitorii Americii Latine, unde, de câteva luni, milioane de oameni au fost infectaţi după ce au fost înţepaţi de ţânţarul-tigru. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în Brazilia, peste 1,5 milioane de oameni. Tot aici, Zika ar fi responsabil pentru o creştere alarmantă a numărului de copii născuţi cu capul anormal de mic, malformaţie cunoscută sub numele de microcefalie. De vină pentru toate acestea ar fi ţânţarul tigru sau Aedes albopictus, care este purtător al virusului, pe care îl transmite printr-o simplă înţepătură.Dacă până acum, autorităţile sanitare de la noi spuneau că Zika nu e un pericol pentru România, de curând, şi-au schimbat poziţia.

În 12 februarie, Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă Primăriei Capitalei, în care atrage atenţia că ţânţarul-tigru a fost depistat de specialiştii Institutului Cantacuzino şi în ţara noastră, încă de anul trecut. Prin urmare, cere Primăriei să folosească “substanţe active şi pentru combaterea ţânţarilor din specia Aedes albopictus”. De asemenea, ministerul cere intensificarea măsurilor de stârpire a ţânţarilor “în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a ţânţarilor (parcuri, lacuri, inclusiv depozite de anvelope)”.

Peste 5.000 de cazuri de  microcefalie, în Brazilia
Peste 5.000 de cazuri de microcefalie, în Brazilia

La rândul său, directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Ionel, a confirmat că ţânţarul-tigru a fost identificat în parcurile din Bucureşti şi în pădurile din judeţul Ilfov, în anul 2015. Problema e că Primăria Capitalei nici măcar nu mai avea contract cu vreo firmă care să facă acest lucru, deşi vremea caldă, preferata ţânţarilor, bate la uşă. Prin urmare, în cadrul şedinţei Consiliului General din 29 februarie a fost adoptat un proiect de hotărâre privind iniţierea unor proceduri de atribuire, în regim de urgenţă, pentru salubrizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Bucureşti. Urmează să vedem când începe dezinsecţia şi cum se va face.

Cum îl recunoaştem?

Adrian Ionel, directorul Institutului Cantacuzino
Adrian Ionel, directorul Institutului Cantacuzino

Ţânţarul-tigru a primit acest nume fiindcă e mai agresiv decât cel comun, iar atacul său este mai violent. Poate fi recunoscut după dunga albă pe care o are pe spate şi după petele maronii şi albe de pe membre şi corp (aspect tigrat). Are dimensiuni similare ţânţarului comun şi poate fi îndepărtat cu acelaşi tip de substanţe chimice. Agreează atât zonele umede, cât şi pe cele secetoase. Spre deosebire de ţânţarul comun, Aedes albopictus zboară şi ziua în căutarea prăzii şi nu are nevoie neapărat de luciu de apă pentru a se dezvolta.

Răspunzător de naşterea copiilor cu malformaţii ale capului


    Peste 5.000 de cazuri de  microcefalie, în Brazilia
Peste 5.000 de cazuri de microcefalie, în Brazilia

Mai mulţi experţi cred că Zika este responsabil pentru o creştere a numărului de copii născuţi cu capul anormal de mic, malformaţie cunoscută sub numele de microcefalie. Virusul poate fi transmis de la mamă la copil prin placentă. Au fost, însă, confirmate şi cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca şi prin transfuzii de sânge. Simptomele date de Zika sunt de obicei uşoare şi durează între două şi şapte zile: creşterea temperaturii, dureri articulare şi umflarea acestora la mâini şi picioare. Perioada de incubaţie este între trei şi 12 zile. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor împotriva durerii şi a febrei şi hidratarea corectă. Deocamdată nu există nici un tratament specific.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net