Testarea elevilor: 6 întrebări despre adevărata utilitate

Ultima actualizare:

    Elevii ar trebui să se testeze lunea şi joia
Elevii ar trebui să se testeze lunea şi joia

Elevii din toată ţara şi-au început ziua de luni cu realizarea unui test COVID pe bază de salivă, primit de la şcoală săptămâna trecută. Cel puţin aşa ar fi trebuit, căci măsura nu e obligatorie. Este greu de verificat dacă părinţii îşi testează cu adevărat copiii, acasă, sau dacă respectă procedura. Rămân în continuare multe semne de întrebare atât pentru elevi şi părinţi, cât şi pentru profesori.

Cine semnează de primirea lor?

Testele rapide pe bază de salivă au fost împărţite elevilor la finalul săptămânii trecute. Fiecare a primit câte două teste, urmând să le folosească în zilele de luni şi joi. Nu există o procedură clară privind asamblarea lor individuală şi împărţirea lor, fiecare şcoală luând propriile decizii. La Şcoala 150 din Bucureşti, testele se împart de către învăţător/diriginte. „Fiecare s-a organizat la nivelul clasei, se dau fie elevilor, fie părinţilor”, ne-a spus directorul şcolii, prof. Marineta Popa. În unele cazuri se semnează pentru ele, dar sunt şi situaţii în care testele le-au fost puse în ghiozdănele copiilor. Unele şcoli au decis să facă testele la clasă, dar majoritatea le-au dat elevilor, acasă.

Testele chiar se fac acasă?

Greu de spus, pentru că nu există o procedură de verificare. Părinţii nu trebuie să raporteze rezultatul decât dacă el e pozitiv. „Cei care ies pozitivi trebuie să trimită poza. Însă şi în acest caz se mizează pe responsabilitatea părinţilor, altă măsură de control nu există. Pot exista situaţii în care copilul sau părintele să refuze chiar să ia testul de la şcoală, caz în care nu se întâmplă nimic, ministerul nu are măsuri punitive”, explică directorul Şcolii 150. 

Cine verifică dacă sunt realizate corect?

Şi la această întrebare răspunsul este, evident, „nimeni”. Realizarea testului este simplă şi uşoară, dar nu se ştie dacă adulţii sau copiii le manevrează corect, sau le citesc corect. Se mizează şi aici pe corecta informare şi pe responsabilitatea fiecăruia.

Cum se transmit rezultatele?

Nu există o concordanţă. Unele şcoli cer doar rezultatele pozitive, mizând pe buna credinţă a părinţilor. Altele cer toate rezultatele. Conform edupedu.ro, sunt instituţii de învăţământ care solicită părinţilor o declaraţie pe proprie răspundere cu rezultatul testului din fiecare zi în care a fost efectuat. Digi24 precizează că sunt şcoli care au cerut părinţilor să treacă şi data pe testul respectiv, apoi să facă poză. 

Ce se întâmplă dacă testul de salivă e pozitiv?

În acest caz, părintele anunţă profesorul, care la rândul lui informează conducerea şcolii. Unitatea de învăţământ e obligată să raporteze mai departe pe platforma Rapter, similară Corona Forms. Copilul trebuie să rămână acasă, în izolare, şi să realizeze şi un test PCR, pentru confirmarea rezultatului. Dacă rezultatul este negativ, dar copilul are simptome, va trebui, de asemenea, verificat printr-un test PCR.

Sunt ele cu adevărat eficiente?

Ultimul aspect este cel legat de sensibilitatea acestor teste la detectarea virusului. Un medic de familie din Sibiu chiar ne arăta recent pe Facebook rezultatul negativ al unui test de salivă făcut unui copil mic care, de fapt, a fost diagnosticat pozitiv, cu simptome uşoare. Părinţii trebuie în continuare să fie atenţi la simptome şi, la nevoie, să valideze rezultatul printr-un test PCR. „Măcar moral au o utilitate, deoarece responsabilizează societatea. Sunt şanse mari să se crească testarea. Dacă părinţii tot le au în casă, de ce nu le-ar folosi”, e de părere prof. Marineta Popa.

18 lei testul, pe Internet


    În loc să le dea copiilor, unii părinţi au scos  testele la vânzare
În loc să le dea copiilor, unii părinţi au scos testele la vânzare

Pentru că testarea nu e obligatorie, unii părinţi au decis să nu o facă. Au luat testele de la şcoală şi le-au scos deja la vânzare, pe internet. „Teste covid19 salivă noi sigilate. 18 lei”, se arată într-un anunţ postat încă de vineri, 3 decembrie, pe OLX. „Dă-le românilor teste COVID pentru elevi, să aibă ce pune pe OLX. Eu le-aş face flagrant”, a scris Robin Simion în dreptul unei fotografii cu anunţul.

Flash news

Rezultat pozitiv. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat luni primul caz pozitiv de COVID, după efectuarea testelor de salivă. Este vorba despre un elev de la Liceul I.L. Caragiale din Bucureşti. Copilul va face şi un test PCR pentru confirmarea sau infirmarea infectării. „Mizăm pe responsabilitatea părinţilor, a profesorilor, şi sunt convins că au înţeles, marea majoritate, că e important să raporteze corect şi în timp rezultatul acestor teste, în cazul în care sunt pozitive”.

Zâmbete. Pentru a le arăta pacienţilor COVID că în spatele măştilor şi combinezoanelor sunt oameni cu suflet, studenţii la medicină, voluntari la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti, şi-au pus pozele cu feţe zâmbitoare pe echipamentul de protecţie. „De azi, pacienţii ne pot vedea şi feţele zâmbitoare atunci când îi îngrijim”, au motivat viitorii medici. 

Restricţii. Noile modificări ale regulilor de călătorie vin prea târziu pentru a limita un potenţial nou val de COVID, generat de varianta Omicron, spune profesorul Mark Woolhouse, consilier al guvernului britanic, conform Digi24. „Închizi uşa grajdului după ce calul a fugit”, a spus acesta.

Acţiune. Medicii din Timişoara şi preoţii catolici şi-au unit forţele într-o acţiune fără precedent, numită „Trup şi suflet pentru viaţă”. La iniţiativa profesorului dr. Dorel Săndesc, medicii merg în bisericile catolice din oraş şi, la finalul liturghiei, discută cu enoriaşii şi le răspund întrebărilor legate de riscurile bolii, vaccinul anti-Covid şi măsurile de prevenire. Bisericile care şi-au deschis porţile sunt Parohia I Cetate, Parohia II Fabric, Parohia III Elisabetin, Parohia IV Iosefin, Parohia V Mehala, Parohia VI Fratelia, Parohia VII Freidorf, Biserica Piaristă şi Biserica Catolică Bulgărească ,,Notre Dame’’.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net