Testele rapide Covid. Cum funcționează? Cine le poate cumpăra? Cât de sigure sunt?

Ultima actualizare:

    În România, testele rapide anti Covid pot fi cumpărate de oricine din farmacii
În România, testele rapide anti Covid pot fi cumpărate de oricine din farmacii

Testele rapide anti Covid-19, care se realizează la nivelul cavității bucale și nazale sau prin recoltarea unor probe de salivă pot fi cumpărate de oricine de la farmacie. Costă în jur de 60, 70 de lei însă, spun specialiștii germani, nu sunt foarte relevante. Iată ce ar trebui să știm despre ele!

Testele rapide bazate pe detecția de antigen identifică prezența proteinelor coronavirusului (antigene virale) în probe de secreție nazo-faringiană recoltate de la pacienți. Antigenele virale sunt proteine din structura virusului care determină răspunsul imun specific al organismului la acest virus. Secrețiile nazo-faringiene de la pacient se pun pe o bandă de hârtie pe care sunt fixați anticorpi specifici coronavirusului SARS- CoV-2. Dacă secrețiile conțin antigen viral se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea acestor teste pentru diagnosticul și triajul pacienților datorită lipsei dovezilor privind performanța lor.

Testele rapide Covid. Avantaje

  • Pot indica infecția în faza acută a bolii;
  • Pot indica infecția și la persoane fără simptome, dacă infecția este activă;
  • Dau rezultate rapide;
  • Sunt ușor de aplicat.

Testele rapide Covid. Dezavantaje

  • Depind de calitatea probei recoltate;
  • Concentrația virală influențează calitatea testului;
  • Dau în multe cazuri rezultate fals negative;
  • Dau în multe cazuri rezultate pozitive greșite la persoane care sunt infectate cu alte tipuri de coronavirus (rezultate fals pozitive)
  • Probleme cu rezultat pozitiv trebuie confirmate cu teste RT PCR.

Cum funcționează testele rapide Covid?

Testele rapide Covid  pot fi efectuate de orice persoană, indiferent de loc și dotări, iar rezultatul este gata în circa 15-30 de minute, scrie dw.com. Există teste care se realizează la nivelul cavităţii bucale şi nazale sau, cum este cazul testelor mai noi, prin recoltarea unor probe de salivă și scaun. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI) din Germania, testele funcţionează pe bază de anticorpi şi reacţia - o modificare a culorii pe benzile de testare - este vizibilă cu ochiul liber. Institutul de boli infecțioase mai scrie pe pagina sa de internet că testele antigen pot confirma o încărcătură virală mare - un „aspect relevant în transmitere”.   


    Testele rapide nu sunt foarte eficiente, sunt de părere experții germani
Testele rapide nu sunt foarte eficiente, sunt de părere experții germani

Cât de sigure sunt?

Testele antigen rapide aprobate trebuie să aibă o sensibilitate de peste 80 și o specificitate de peste 97 la sută. Sensibilitatea este procentajul persoanelor cu un rezultat pozitiv la test în rândul celor infectați, în timp ce specificitatea se referă la persoanele cu rezultat negativ al testului în rândul celor neinfectați. Cu alte cuvinte, testele rapide autorizate trebuie să recunoască cel puțin patru din cinci persoane infectate cu coronavirus și să ofere cel mult trei rezultate fals pozitive la suta de persoane neinfectate. 

În practică, testul rapid nu dă rezultate atât de bune. După cum relevă un studiu realizat chiar de RKI, din 60 de pacienți cu un test PCR pozitiv, doar 71,7 la sută au fost și identificați ca fiind pozitivi la testul rapid pentru SARS-CoV-2. Aceasta înseamnă că aproape fiecare a treia persoană "pozitivă" a primit un rezultat fals negativ la testul rapid. Pe de altă parte, potrivit studiului, ambele variante de testare pot detecta la fel de bine persoanele neinfectate. 

Cât de ușor sunt de utilizat pentru oamenii obișnuiți? 

Spre deosebire de România, testele rapide care există în clipa de față pe piața germană sunt autorizate pentru utilizare strict de către personalul calificat, motivul principal fiind că prelevarea probelor de către nespecialiști ar putea fi incorectă (introducerea testului în nas sau gură, de pildă). Potrivit unui studiu recent, la care a participat și Clinica Charité din Berlin, oamenii fără experiență în domeniul medical, dar care au primit instrucțiuni adecvate, au putut efectua bine testele. Din 146 de participanți simptomatici, 40 au fost testaţi pozitiv prin PCR. 

De asemenea, toți subiecții s-au testat singuri cu un test rapid folosind un tampon nazal. Din cele 40 de persoane infectate, 91,4 la sută s-au testat corect pozitiv, în timp ce la 106 persoane neinfectate, 99,1 la sută au obținut rezultatul corect folosind un autotest. Cu toate acestea, pe fondul numărului scăzut de participanți, studiul nu poate oglindi situația la nivelul întregii populații. 

În Germania, testele rapide nu sunt destinate persoanelor private

Cum nu este încă limpede cât de sigur pot fi utilizate de către persoanele private, testele rapide sunt oferite în prezent numai anumitor grupuri de persoane instruite. În opinia ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, multe rezultate fals-negative ale testelor reprezintă un risc. 

Potrivit Ministerului Sănătății, testele rapide pentru acasă ar trebui dezvoltate astfel încât să fie ușor de utilizat și să ofere o anumită calitate a rezultatelor. Într-un răspuns acordat DW, Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM) arată că există în prezent aproximativ 30 de cereri de aprobare specială pentru teste rapide deja autorizate pentru personal calificat. Maik Pommer, purtătorul de cuvânt al BfArM, a subliniat într-un interviu că primele aprobări speciale temporare în Germania vor fi disponibile la începutul lunii martie. 

Englezii vor primi teste anti Covid gratuite pentru a se testa singuri 

Englezii vor primi gratuit, săptămânal, câte două teste rapide Covid-19, ca parte a extinderii programului de testare al guvernului britanic, scrie BBC, citată de News.ro. Măsura va fi implementată începând de vineri.

Kiturile, care pot da rezultate în aproximativ 30 de minute, vor fi disponibile gratuit la centrele de testare, în farmacii şi prin poştă. Testele sunt oferite deja în şcoli şi familiilor elevilor şi celor care trebuie să își părăsească locuinţele pentru a merge la serviciu. Ministrul britanic al Sănătăţii a spus că această măsură va ajuta la prevenirea apariţiei de focare, având în vedere că restricţiile vor fi relaxate, însă criticii programului susţin că riscă să devină o risipă „scandaloasă” de bani, considerând că aceste teste nu sunt relevante.


    Boris Johnson este pro testare acasă cu teste rapideSursa foto: Politico.eu
Boris Johnson este pro testare acasă cu teste rapideSursa foto: Politico.eu

Despre planul privind testele gratuite, Boris Johnson a spus: „Pe măsură ce progresăm cu programul de vaccinare şi având în vedere că urmează, cu precauţie, să relaxăm restricţiile, testarea rapidă regulată este şi mai importantă pentru a ne asigura că aceste eforturi nu sunt irosite”.

Testele rapide sunt destinate celor care nu prezintă simptome de Covid-19 şi pot fi făcute acasă. În cazul unui rezultat pozitiv, persoana în cauză şi cei cu care locuieşte în aceeaşi casă trebuie să se auto-izoleze. Ei pot ulterior comanda un test PCR, efectuat în general în cazul simptomaticilor. Dacă la acest test rezultatul este negativ, perioada de carantină se încheie.

Dr. Susan Hopkins, director al Public Health England, a spus că testarea rapidă poate descoperi cazuri care altfel nu ar fi depistate, ajutând în acest fel la întreruperea lanţului de transmitere a bolii.

În România, Testele anti Covid pot fi cumpărate de oricine

Dacă în Germania, populația nu are acces la teste rapide, iar în Anglia acestea se oferă gratuit cetățenilor, România se află undeva la mijloc. La noi, oricine dorește poate să le cumpere din farmacie. Poți alege între teste care se fac prin prelevare de salivă sau nazo-faringiene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net