Ți-ai amânat plata creditului bancar? Ratele vor fi mai mari! Vezi câți bani vei da în plus

Ultima actualizare:

    Cei care au amânat 9 luni plata creditului vor plăti șase rate în plus
Cei care au amânat 9 luni plata creditului vor plăti șase rate în plus

Nu vă bucurați că ați avut ocazia să amânați plata creditului! Specialiștii financiari atrag atenția că ratele vor crește pentru creditele ipotecare cu până la 13%, iar cele pentru creditele de nevoi personale, cu aproximativ 6%. Iată cu ce recomnadări vin!

Amânarea ratelor la creditele contractate până pe 30 martie 2020 este posibilă și în acest an. Pe fondul crizei sanitare, Guvernul a venit în întâmpinarea datornicilor cu două ordonanțe de urgență: OUG nr.37 și OUG nr.227.

Acestea le oferă posibilitatea creditorilor cărora li s-au diminuat veniturile ori au au rămas fără serviciu să-și amâne ratele datorate băncilor.

560.000 de români au amânat plata creditelor la bancă

Conform Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), aproximativ 560.000 de români au apelat până acum la această alternativă. Asta înseamnă 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.

Doar că specialiștii atrag atenția că amânarea plății ratelor produce o serie de consecințe negative. Ratele din perioada de amânare nu se șterg și nici măcar nu sunt “înghețate”, ci vor fi adăugate la efortul de plată după expirarea acestei perioade de amânare.

Potrivit calculelor comparatorului bancar FinZoom.ro, ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu până la 13% mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor crește cu aproximativ 6%.

Amânarea creditelor înseamnă plata a șase rate în plus

”Consumatorii trebuie să rețină că, dacă își suspendă ratele la credit, vor plăti după perioada de suspendare rate mai mari la creditul în derulare: cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani, și cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani. Deci plătești la un credit de nevoi personale trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului sau, la un credit ipotecar, plătești șase rate în plus doar pentru că ai apelat la această variantă. Din fericire, există soluții mai bune decât amânarea ratelor. Imediat după ce a început pandemia, băncile au acordat propriilor debitori facilități mai bune decât cele din Ordonanță: nu au calculat dobânzi pentru perioada suspendată sau au ținut cont de problemele personale ale debitorilor”, a precizat Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.

Recomandări de la specialiștii CSALB pentru amânarea creditelor

Cei de a CSALB spun că deja înregistrează cereri în care unii consumatori sunt nemulțumiți de modul în care este calculată dobânda la credit, după amânarea ratelor.  Astfel că vin cu o serie de recomandări:

  • Luați decizia amânării ratelor după o informare riguroasă;
  • Dacă problemele financiare persistă chiar și după o amânare de 9 luni a plății ratelor ori realizați că va fi imposibil să plătiți noile rate chiar în timpul perioadei de amânare, adresați-vă imediat CSALB pentru a solicita o negociere cu banca pe alte aspecte ale contractului (dobânzi, comisioane, sold, monedă etc.). În acest fel, evitați intrarea în incapacitate de plată și consecințele penalizatoare impuse de instituția de credit;
  • Amânarea ratelor reprezintă o rezolvare parțială a problemelor financiare, în timp ce negocierea cu banca oferă o soluție personalizată care poate avea efect pozitiv pe toată durata creditului sau pentru toată valoarea împrumutului.

Citește și: 

Cum ţi se amână ratele: o lună iertat, a doua «îngropat»

Nu te înțelegi cu banca privind amânarea ratelor? Uite unde ceri ajutor!

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net