Ţi-ai pierdut bagajul? Îl găseşti pe Internet

Ultima actualizare:

    Biroul virtual de recuperare  a obiectelor e funcţional în Germania,  Elveţia, Italia, Austria şi, acum, în România
Biroul virtual de recuperare a obiectelor e funcţional în Germania, Elveţia, Italia, Austria şi, acum, în România

Adio, bagaje pierdute! De azi, românii care îşi rătăcesc obiectele personale au la dispoziţie un serviciu cu ajutorul căruia şi le pot recupera.

Condiţiile esenţiale sunt să ai acces la Internet şi, mai ales, cel care îţi găseşte lucrurile să fie dispus să le returneze. Biroul virtual de obiecte pierdute şi găsite a fost lansat ieri. Cu ajutorul lui îţi poţi recupera lucrurile, indiferent în ce colţ al lumii le-ai pierdut. Primul pas pe care trebuie să-l faci e să-ţi creezi un cont pe site-ul www.birouldeobiectepierdute.ro. Aici îţi înscrii numele, adresa de mail, numărul de telefon şi adresa de contact. Pe baza lor, cel care îţi găseşte bagajul pierdut poate lua legătura cu tine în vederea returnării.

Al doilea lucru pe care îl faci e să comanzi de pe site un set de etichete, care conţin câte un cod unic. Aceste autocolante se lipesc pe obiectele personale (bagaj de mână, aparat foto, telefon mobil, chei etc.), în vreme ce codurile aferente acestora se introduc în baza de date a contului creat. După validarea lor, sistemul îţi permite să adaugi o sumă pe care eşti dispus să o oferi drept recompensă găsitorului. Dacă e bine intenţionat, cel care îţi găseşte bagajul se poate loga pe site-ul Biroului de obiecte pierdute, introduce codul de pe bagajul descoperit şi te poate contacta pe mail. Aici veţi stabili împreună modul în care vei intra în posesia obiectului pierdut.

Fiindcă în cele mai multe din cazuri returnarea obiectelor presupune trimiterea lor prin poştă, serviciu care costă bani, cel care găseşte lucruri care nu-i aparţin poate lua legătura cu administratorii Biroului virtual de obiecte pierdute. Aceştia pot suporta pe cheltuiala lor costurile aferente transmiterii obiectelor prin poştă şi chiar plata recompensei oferite găsitorului. Banii urmează să fie recuperaţi ulterior de cei de la Biroul de obiecte pierdute de la proprietar.

„În ţările în care sistemul este deja funcţional s-a observat şi o reducere a iniţiativelor de furt de stradă şi o încurajare în a returna bunurile găsite, ca urmare a expunerii în loc vizibil a marker-ului cu cod unic. Faptul că acest serviciu de interes public are o arie de acoperire naţională şi transfrontalieră, face ca recuperarea obiectelor personale pierdute să fie cu mult mai sigură şi în cazul pierderii în alte ţări”, spune Peter Rothbart, director de proiect.

Cum îţi protejezi obiectele personale în patru paşi

Pasul 1Intri pe www-birouldeobiectepierdute.ro şi îţi faci cont. Aici ţi se cer numele, adresa de mail, numărul de telefon şi adresa de domiciliu (aceste informaţii îl ajută pe găsitor să-ţi trimită bunurile).

Pentru a proteja obiectele personale trebui să-ţi faci cont pe site
Pentru a proteja obiectele personale trebui să-ţi faci cont pe site

Pasul 2

Alegi un set de autocolante şi etichete. În funcţie de obiectul personal pe care vrei să-l protejezi, poţi cumpăra etichete, brelocuri sau autocolante pe care sunt înscrise codurile unice şi adresa web a Biroului de obiecte pierdute.

Pasul 3Lipeşti autocolantele pe obiectele personale. Ele au fost create pe măsura celor mai frecvente obiecte supuse pierderii (bagaje de mână, chei, laptopuri, aparate foto, camere video etc.)

Autocolantele pot fi cumpărate de pe site
Autocolantele pot fi cumpărate de pe site

Autocolantele se lipsec pe obiectele personale
Autocolantele se lipsec pe obiectele personale

Pasul 4Introduci codul aferent fiecărui obiect, pe site. Cel care îl găseşte te poate contacta cu ajutorul lui. Aici poţi da o valoare de recompensă fiecărui obiect pe care doreşti să-l recuperezi de la cel care îl găseşte.

Pentru a fi înscrise în baza de date, codurile unice de pe autocolante trebuie urcate pe site
Pentru a fi înscrise în baza de date, codurile unice de pe autocolante trebuie urcate pe site

Cât te costă să-ţi securizezi lucrurile personale

Singurele costuri pe care le suporţi folosind acest sistem sunt cele de achiziţionare a etichetelor pe care le aplici pe obiectele personale. Ele se cumpără online de pe site (PayPal, card sau transfer bancar) şi costă între 34,99 lei (setul de 5 autocolante) şi 239,99 lei (setul de 3 brelocuri, 9 autocolante şi 9 etichete). Breloc din metal: 55,99 lei; Breloc din aluminiu: 34,99 lei; Etichetă universală din aluminiu (pentru bagaje): 34,99 lei; Medalion animale companie: 34,99 lei; Set compus din 1 breloc, 3 folii autocolante (pentru telefoane, aparate foto, MP3 playere) şi 3 etichete pentru genţi, rucsacuri: 119,99 lei.

90% din bagajele pierdute, recuperate prin sistemul online

Cu ajutorul serviciului „Bring me back”, peste 90% din bunurile pierdute de europeni au fost recuperate. „Acest sistem vine să înlocuiască tradiţionalele birouri fizice e returnare a bunurilor găsite întâmplător care, în ultimii ani, au fost preponderent închise de instituţiile în care acestea funcţionau. Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, întrucât găsitori sunt scutiţi de efortul de a se deplasa la Poliţie sau la cel mai apropiat birou de returnare a obiectelor”, e de părere Peter Rothbart. Ca o curiozitate, biroul de recuperare din Gara de Nord din Bucureşti a fost închis în urmă cu mai mulţi ani pe motiv că...nu e profitabil.

Statistică

În Europa, la fiecare 15 secunde cineva îşi pierde un bagaj. La fiecare 35 de secunde, un european îşi pierde cheia de la casă ori de la maşină, în vreme ce la fiecare 34 de minute se rătăceşte câte un laptop. Biroul virtual de recuperare a obiectelor e funcţional în Germania, Elveţia, Austria, Italia şi, acum, în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net