Ți-e frică să zbori cu avionul? Uite cum te poți trata!
Cei cărora le este teamă de zborul cu avionul vor avea ocazia, din octombrie, să „se trateze”. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti și Tarom au lansat un proiect pilot care îi va ajuta să treacă peste această frică.
Proiectul va începe la jumătatea lunii octombrie și se va desfășura în fiecare zi de sâmbătă, pe durata a șase săptămâni, o şedinţă având între două şi patru ore, potrivit Mediafax.
„Ne-am ales sloganul «Sunt aerofob, dar mă tratez» inspiraţi de filmul «Sunt timid , dar mă tratez». Iniţiativa acestui proiect a fost determinată de obiectivul de a oferi clienţilor servicii de cea mai bună calitate, luând în calcul faptul că, din punct de vedere statistic, 1 din 5 oameni suferă de aerofobie”, a declarat Valentin Iordache, director al Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice al Companiei Aeroporturi Bucureşti.
El a spus că, în funcție de rezultatul proiectului pilot, care este o premieră pentru România, va putea fi instituit un curs pentru cei care vor dori să se trateze de anxietatea din timpul zborului, cursurile în acest caz fiind contra cost.
În timpul cursurilor, va putea fi vizionată o aeronavă staţionând şi cum se pregăteşte de zbor, pentru ca, în final, cursanţii să participe chiar la un zbor de 20-40 de minute.
Cursurile vor fi asigurate de o echipă de psihoterapeuţi.
Printre participanţii care şi-au anunţat deja înscrierea în programul-pilot se numără și actorii Marius Bodochi, George Ivaşcu şi Tania Popa.
Geta Popescu, însoţitor de bord la Tarom, îi sfătuieşte pe oameni ca înainate de a călători cu avionul să se odihnească.
Iată care sunt recomandările specialiștilor!
1. „Vă sfătuiesc ca, înainte de a pleca într-o călătorie cu avionul, să vă odihniţi, să nu urmăriţi filme cu catastrofe aviatice, să vă ţineţi departe de ştirile negative. Avionul este cel mai sigur mijloc de transport în comun”, a afirmat Geta Popescu.
2. „Nu vă lăsaţi dominaţi de frică! Fiţi pozitivi, aveţi atât de multe lucuri de văzut acolo sus. Să mergi pe nori este feeric. Să ştiţi că şi pilotul are acasă familie şi vrea să se întoarcă la ea”, a mai spus însoțitoarea de bord.
La rândul ei, Anca Petrache, pilot, le recomandă călătorilor ca atunci când le este teamă în timpul zborului să anunţe echipajul de la bord.
3. „Ar fi foarte bine ca echipajul să ştie dinainte că are la bord călători care suferă de anxietate, cu frică de avion. Putem acorda ajutor celor cu astfel de probleme”, a mai spus pilotul.