Tigrul platanului. De ce ne înțeapă deși se hrănește doar cu frunze

Ultima actualizare:

    Înțepătura tigrului de platan este dureroasă, dar inofensivăSursa foto: Shutterstock
Înțepătura tigrului de platan este dureroasă, dar inofensivăSursa foto: Shutterstock

Tigrul platanului, această musculiță enervantă care apare an de an mai ales în zilele caniculare și care ne înțeapă atât de dureros, provine din America de Nord. Se pare că insecta a ajuns în Europa (Italia) în anii 50 și de atunci a tot invadat țară după țară, regiune după regiune ajungând, cum era și firesc, și în România.

Tigrul platanului. 8 lucruri pe care trebuie să le știi

Despre Tigrul platanului știm că este o insectă minusculă, care se hrănește cu seva frunzelor de platan, ocazional frasin. Este normal să ne întrebăm de ce înțeapă omul, din moment ce nu suge sânge, chiar dacă răspunsul este unul cât se poate de banal.

Ce este tigrul platanului  - Tigrul platanului sau Corythucha ciliata, cum este denumirea ei științifică, este o specie de hemiptera, o ploșniță din familia Tingidae. 

De unde provine - Specia este originară din America de Nord, din jumătatea estică a continentului (estul SUA și al Canadei),Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor pe întregul continent - fie că a fost transportată odată cu platanii importați din Italia, fie a fost adusă pe haine, pe mijloacele de transport, etc. 

Cu ce se hrănește - Tigrul platanului se hrănește cu seva din frunzele platanului. Această specie este invazivă, producând daune destul de mari pe platanii ornamentali plantați în orașe. Este recunoscută ca un dăunător al acestora încă de la începutul secolului al XX-lea în America de Nord.

De ce se numește așa - Denumirea de „tigrul platanului” este adoptată de majoritatea țărilor latine și vine de la faptul că această insectă are pete maronii pe fond albicios, ceea ce îi dă un aspect tigrat.


    Tigrul platanului este originar din America de Nord și se hrănește cu seva frunzelor de platanSursa foto: Shutterstock
Tigrul platanului este originar din America de Nord și se hrănește cu seva frunzelor de platanSursa foto: Shutterstock

Cum arată tigrul platanului - Insectele au dimensiuni mici, între 2 și 4 mm lungime, iar corpul este aplatizat. Capul insectei are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltați și au antene scurte. Toracele are trei perechi de picioare cu două articulaţii, echipate cu unghii puternice şi ascuţite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente. Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar corpul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive şi aripile apar la sfârşitul ultimei etape. O femelă poate să depună între 285-350 ouă, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagră.

De ce ne înțeapă tigrul platanului  - Uneori, din cauza înmulțirii excesive, gâzele cad de pe frunzele de platan sau devin agitate din cauza căldurii  și își iau zborul aterizând pe pielea, părul și hainele noastre. De ce ne înțeapă dacă nu se hrănesc cu sânge? Se pare că tigrul platanului confundă pielea omului cu frunzele copacului. „Se pare că indivizii de tigrul platanului, atunci când ajung pe pielea noastră, o confundă cu suprafața frunzelor de platan și înțeapă suprafața pielii, sugând sânge. Nu se hrănesc cu sânge, cei care fac acest lucru, de obicei mor, sunt de părere specialiștii. Altă explicație nu există!

Cât de periculoase sunt înțepăturile - Înțepătura nu este periculoasă pentru om, deși este destul de dureroasă. Însă, dacă  ştim că suntem alergici sau în locul unde ne-a înţepat se creează o zonă roşie, este bine să ne spălăm cu apă şi săpun și să masăm zona cu un cub de gheață. Dacă senzația de disconfort nu cedează, ar trebui să ne adresăm medicului de familie.  Persoanele înțepate pot prezenta mici umflături roșii la locul înțepăturii și mâncărime, un procent foarte mic dintre cei înțepați pot dezvolta dermatite și reacții sistemice generalizate. Totuși nu se știe exact ce anume cauzează iritațiile, se presupune că saliva insectei care este injectată în momentul înțepăturii ar fi cauza.

Cum ne protejăm de atacul insectei - Pentru a ne proteja de înțepăturile tigrului de platan, recomandat este să purtămhaine largi, subțiri dar lungi, care să ne acopere mânile și picioarele (bluze, cămăși, pantaloni lungi). Folosirea unui spray anti insecte (țânțari, căpușe) este, de asemenea, foarte util în a ține la distanță musculițele. Nu în ultimul rând, imediat ce am intrat în casă, hainele cu care a ieșit afară trebuie bine scuturate sau chiar spălate la mașină, la un ciclu scurt. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net