Tinerii de azi, pensionarii cu portofelul gol de mâine

Ultima actualizare:

    În viitor, numărul pensionarilor va crește
În viitor, numărul pensionarilor va crește

Dacă ai în jur de 30 de ani, te afli în segmentul de populaţie care ar putea să rămână fără pensie. Încet-încet, numărul pensionarilor din România tinde să-l depăşească pe cel al persoanelor care au un loc de muncă. Specialiştii atrag atenţia că, nu peste mult timp, sistemul de pensii ar putea claca, din cauza faptului că nu vor exista suficienţi contribuabili.

Semnal de alarmă! România are aproape 4,7 milioane de pensionari, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). În acelaşi timp, numărul celor care au un loc de muncă şi contribuie la sistemul public de pensii este tot mai mic. Potrivit datelor statistice din 2016, România are o populaţie activă, aptă de muncă, de circa 9 milioane de persoane. Din acestea, doar 5,6 milioane lucrează sub o formă sau alta. Un calcul simplu arată că raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi este de aproximativ 9 la 10, ceea ce înseamnă că 9 pensionari sunt susţinuţi de 10 angajaţi activi, dar acest raport variază de la un judeţ la altul. 

Fenomenul antrenează schimbări în sistemul de pensii, în protecţia socială, în medicină, în obiceiurile de consum şi în structura populaţiei. Specialiştii opinează că în câţiva ani sistemul de pensii ar putea claca, din cauza faptului că nu vor exista suficienţi contribuabili care să susţină sistemul public. „Există o puternică scădere a natalităţii, de care este responsabil factorul economic. Oamenii trăiesc într-un climat de incertitudine şi asta îi determină să fie foarte prudenţi în privinţa planificării copiilor”, a explicat, pentru adevarul.ro, sociologul Mircea Kivu. Potrivit specialistului, „afectate vor fi familiile din clasa de mijloc, cele mai importante pentru societate. Acele cohorte mari, născute în anii ’70, tocmai au ieşit din perioada de fertilitate”. 

Sociologii susţin că, nu peste mult timp, sistemul de pensii va fi unul falimentar, fiindcă proporţia între salariaţi şi pensionari va creşte şi mai mult în favoarea categoriei din urmă. 

„Natalitatea, creşterea speranţei de viaţă şi emigrarea persoanelor de vârstă adultă fac ca piramida vârstelor să arate diferit. Practic, ea este umflată la mijloc şi are o bază foarte îngustă. Pe măsură ce trec anii, creşte proporţia bătrânilor şi scade proporţia tinerilor. Prin urmare, sunt tot mai mulţi pensionari la un salariat”, a mai arătat Mircea Kivu. 

Specialistul explică faptul că sistemul public de pensii a fost gândit ca un sistem Caritas, bazat pe principiul solidarităţii. „El funcţionează atâta vreme cât în sistem intră mai mulţi decât ies. În ultimii ani, fenomenul este unul invers, iar aşa cum Caritas a dat faliment, aşa se va întâmpla şi cu sistemul de pensii. Pentru cei care au acum 25-30 de ani, veştile nu sunt deloc bune”, a completat sociologul.

Se desființează Pilonul II de pensii?

simeon stalpnicul png

Scandalul pensiilor private a început în urmă cu cinci luni. Guvernanții au luat în calcul ideea de a naționaliza Pilonul II de pensii private. Informația nu a fost recunoscută, dar ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat pe 29 iunie, în comisia de buget-finanțe din Parlament, că în noul program de guvernare este prevăzută desființarea Pilonului II. Premierul Mihai Tudose a negat din nou.

Olguţa Vasilescu, «aroganţă» la adresa mamelor

simeon stalpnicul png

Comisia de muncă a Senatului a dat raport favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, acesta urmând să fie supus votului în plenul Senatului. Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a menţionat că statul a ales să plafoneze indemnizaţia la 1.800 de euro.  Fosta primăriţă a Craiovei a făcut apoi o “aroganţă” la adresa mamelor, stârnind indignare: ”Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Plafonul e maximum din UE. Puteam să-l facem şi mai jos. Puteam să facem ca în ţări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net