Topul fugarilor celebri care lipsesc de pe site-ul Interpol. Ce s-a întâmplat cu cei mai căutați infractori din România

Ultima actualizare:

    Zaher Iskandarani, condamnat la cinci ani de închisoare
Zaher Iskandarani, condamnat la cinci ani de închisoare

Situaţie bizară! Mari evazionişti implicaţi în tunuri care au produs statului român pagube de sute de milioane de euro sunt căutaţi de Poliţia Română şi sunt trecuţi pe site-ul instituţiei la rubrica „Most wanted” (Cei mai căutaţi). Fugarii nu figurează însă şi în secţiunile specializate ale platformelor Interpol şi Europol.

Vă aduceţi aminte de Zaher Iskandarani, Codruţ Marta, Marko Attila sau Ammar Nanaa? Aceşti indivizi au spoliat statul român şi sunt daţi în urmărire internaţională, conform unui mandat emis de o instanţă, după ce ofiţerii specializaţi din Poliţia Română nu i-au găsit în ţară. Numai că respectivele persoanje nu sunt trecute la rubrica „Most wanted” pe site-urile unor organizaţii internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie, ca Interpol sau Europol. Astfel, pe site-ul Interpol figurează ca date în căutare de România 55 de persoane - criminali, traficanţi de droguri sau de persoane şi proxeneţi. Printre ei nu se regăsesc însă numele sonore ale celor care au produs pagube uriaşe statului  român, scrie adevarul.ro. 

  • “Prinţul Banatului”. Acesta e renumele sirianului Zaher Iskandarani, dispărut din România în aprilie 2014. El s-a “evaporat” cu câteva ore înainte să se pronunţe o condamnare de cinci ani de închisoare pe numele său. Conform unor surse, înainte de 1989, Iskandarani s-ar fi aflat în legături cu Securitatea şi ulterior s-a confirmat că era ofiţer de informaţii sirian. El a controlat reţelele de contrabandă cu ţigări, alcool şi cafea prin graniţa de Vest, „cel mai adesea cu complicitatea autorităţilor locale şi centrale din diferite instituţii, inclusiv din Poliţie şi Vamă”, susţin unele surse. Ultima ştire despre el datează din 2016, când a fost fotografiat la o cafea, într-un bar din oraşul libanez Kaslik.   
  • Căutat în cimitir. Nici Codruţ Marta, care a dispărut în 2012, nu figurează pe site-ul Interpol, cu toate că, alături de Sorin Blejnar, a făcut parte dintr-o puternică reţea de evazionişti, care ar fi prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro, susţin unele surse. În prezent, Sorin Blejnar se află în închisoare, după ce a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani, în cazul unei mite de 2,6 milioane de euro. Dispariţia lui Marta e un mister, dar anchetatorii suspectează că omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg ar fi implicat în acest caz. După dispariţia lui Marta, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu a plecat în Israel şi a fost dat în urmărire internaţională, însă în alt dosar. Pe 26 februarie 2019, procurorii DNA au dispus exhumarea unor morminte din Cimitirul Pipera, pentru că au avut informaţii că acolo ar fi îngropat fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Ulterior, legiştii au concluzionat că în respectivele morminte nu a fost înhumat Marta. 

Codruţ Marta, de negăsit
Codruţ Marta, de negăsit
  • Relaxat la Budapesta. Nici fostul deputat UDMR Attila Marko, dat în urmărie internaţională prin decizia Înaltei Curtii de Casaţie şi Justiţie, nu figurează pe site-ul Interpol. Fostul parlamentar UDMR fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pe 14 februarie 2018, la cinci ani de închisoare cu executare, într-un dosar deschis pentru o serie de retrocedări ilegale. Câteva fotografii cu Marko Attila îl arată pe acesta relaxat, la o discuţie amicală şi o bere cu prietenii din Budapesta.   

Attila Marko, bine mersi în Ungaria
Attila Marko, bine mersi în Ungaria
  • Combinat devalizat. Fraţii Ammar şi Hassan Nanaa au ras de pe faţa pământului Terom SA Iaşi. Ammar, care a dispărut din România înainte de a fi  condamnat la 11 ani şi jumătate în cazul devalizării celui mai mare combinat de fire şi fibre sintetice din ţară, nu figurează pe site-ul Interpol. El şi fratele său au intrat pe mâna anchetatorilor după ce, la începutul anilor 2000, au reuşit să pună la pământ întreg combinatul Terom SA. Fiecare secţie a fost demontată, tăiată şi vândută ca fier vechi. Fraţii Nanaa au aflat în 2005 că urmează să fie arestaţi şi au şters-o din ţară, chiar dacă aveau interdicţie de a părăsi România. Dispariţia lui Ammar este cu atât mai suspectă, cu cât procurorii au stabilit că acesta a finanţat terorismul cu banii câştigaţi din vânzarea la fier vechi a combinatului din Iaşi. Concret, sume consistente au ajuns la organizaţia Al Qaeda, condusă atunci de Osama bin Laden.  

Pe Ammar Nanaa îl aşteaptă 11 ani după gratii
Pe Ammar Nanaa îl aşteaptă 11 ani după gratii

Doar Mukhles şi Beraru, urmăriţi internaţional

Doar doi infractori cu notorietate figurează ca fiind căutaţi prin Interpol: Omar Mukhles şi Sorin Beraru. Primul este fratele lui Omar Hayssam şi a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare. El i-a înlesnit lui Omar Hayssam fuga din  România, în anul 2006. Cel de-al doilea fugar, Sorin Beraru, este căutat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi spălare de bani. Toate aceste acuzaţii sunt legate de dosarul privind privatizarea SC CICO SA, societate devalizată de omul de afaceri. După o perioadă lungă de procese, Beraru a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net