Tot ce trebuie să ştii despre postul negru. Cum se ţine şi la ce ajută

Ultima actualizare:
Pentru creştinii ortodocşi, postul paştelui a început pe 11 martie
Pentru creştinii ortodocşi, postul paştelui a început pe 11 martie

Suntem deja în Postul Paștelui, cel mai lung și mai greu dintre posturile anului bisericesc. Credincioșii trebuie să se abțină de la multe dintre plăcerile cu care sunt obișnuiți în afara zilelor de post până în Noaptea Învierii Domnului, adică, în acest an, până la începutul zilei de 28 aprilie. În toată această perioadă de 40 de zile, există doar două „dezlegări la pește”, cea de Buna Vestire și de Florii, ceea ce face această postire mult mai dificilă decât Postul Crăciunului, când sunt 15 astfel de „dezlegări”. Unii dintre credincioși reușesc să țină chiar post negru, cel mai dur dintre tipurle de ajunare, ce, în mod tradițional, este ținut în Vinerea Mare, cea a răstignirii lui Hristos.

Postul , în general, reprezintă înfrânarea totală sau parțială a simțurilor trupului de la plăceri, pofte  și hrană îmbelșugată și, mai ales, de la cea de proveniență animală. Această înfrânare trebuie însoțită și de alungarea oricăror gânduri rele față de semenii noștri, dar și față de noi înșine, de milostenie și darurile ce se aduc la Sfântul Altar. Postul este rânduit pentru ”a smeri sufletul”, fiind supranumit de Sfinții Părinți drept ”aripa rugăciunii”, ajutându-l pe om să se împace cu Dumnezeu.

Cel mai aspru post este postul negru, ținut îndeobște în Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, acea zi în care Hristos a fost răstignit pe Cruce, murind cu trupul Său pieritor tocmai pentru ca în a treia zi să biruie moartea, înviind. Pentru a înțelege măcar o mică parte din patimile pe care Domnul a trebuit să le îndure, Biserica a rânduit ca în această zi credincioșii să țină post negru. Acesta reprezintă o abținere totala de la orice hrană, lichidă sau solidă, inclusiv de la apă și pâine. Postul negru este și o jertfă simbolică adusă jertfei reale a Mântuitorului, după cum întreaga durată  a postului este considerată o perioadă de eliberare de păcate și de patimi egoiste


    Pentru creştinii ortodocşi, postul paştelui a început pe 11 martiefoto: Click!
Pentru creştinii ortodocşi, postul paştelui a început pe 11 martiefoto: Click!

Cum se ține postul negru

În general, se cunoaște că postul negru înseamnă să nu mâncăm și să nu bem nimic, vreme de o zi. Dar, conform învățăturilor părintelui Ilarion Argatu, fostul mare monah de la Cernica, mai puțină lume știe că ”ziua de post negru” începe, de fapt, la ora 18.00 a zilei anterioare (de exemplu, în acest an, în ziua de joi, 25 aprilie) și ține apoi toată ziua următoare (adică ziua de vineri, 26 aprilie, în 2019) până la săvârșirea ei, la ora 24.00. tot părintele Argatu oferă și alte povețe lămuritoare, printre care:

Când ținem post negru trebuie să ne abținem de la orice păcat și răutate;Nu este bine să dormim în ziua postului, pentru ca nu cumva Diavolul să râdă de noi că am vrut să ne ușurăm povara ținerii lui;Dacă chiar ne simțim slăbiți, putem lua în cursul zilei o bucățică de anaforă (pâine sfințită) și trei înghițituri de aghiazmă (apă sfințită);Dacă nu putem ține postul negru toată ziua, atunci e bine să nu mâncăm decât o dată în acea zi și tot de post

Beneficiile postului negru

Efectele postului negru asupra organismului sunt controversate. Pe de o parte, există studii ce au arătat anumite legături  între el și procesul de detoxifiere, reducerea kilogramelor în plus, activitatea metabolismului sau eliminarea tensiunii acumulate la nivelul corpului. În plus, beneficiile postului negru se manifestă și în plan spiritual, „toxinele” eliminate fiind și gândurile rele, păcătoase ori poftele de tot felul. Pe de altă parte, mulți medici atrag atenția asupra posibilelor pericole ce însoțesc ținerea postului negru. „Postul negru rămâne la latitudinea fiecăruia. Totuși, o zi întreagă de post negru este puțin cam mult pentru oricine, pentru că poate să apară deshidratarea, dar și scăderea glicemiei, ce pot cauza probleme de sănătate”, e de părere dr. Elena Firoiu. De aceea, cei care își propun să țină post negru trebuie să vadă, dincolo de beneficiile lui, și posibilele primejdii la care își pot expune sănătatea.

Citeşte şi:

Postul Paştelui 2019. Diferenţele dintre postul ortodox şi postul catolic

Postul Paştelui 2019 începe pe 11 martie. Ce nu trebuie să faci timp de 40 de zile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net