Tot ce trebuie să ştii despre programul “Prima casă” 2015

Ultima actualizare:

    Programul "Prima Casă" continuă şi în 2015, iar fondurile sunt mult mai mari faţă de anul trecut
Programul "Prima Casă" continuă şi în 2015, iar fondurile sunt mult mai mari faţă de anul trecut

Programul guvernamental «Prima casă», prin care statul acordă garanţii guvernamentale pentru achiziţionarea unei locuinţe, va continua şi în 2015, transmite realitatea.net.  Pentru anul în curs a fost alocat un plafon suplimentar de garantare în valoare de 2.500 milioane lei. O altă veste bună pentru cei care doresc să cumpere o locuinţă: se află în discuţii programul “A doua casă”.

Actul normativ aprobat de Guvern prevede posibilitatea utilizării în anul 2015 a diferenţei nealocate din plafonul prevăzut pentru anul 2014, precum şi sumele neutilizate până la data de 31 decembrie 2014 din fondurile alocate băncilor din plafonul disponibil pentru 2014.

Până în toamna anului trecut, Fondul Naţional de Garantare pentru IMM a acordat aproximativ 126.200 de garanţii, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susţinute fiind de circa 4,8 miliarde euro. În primele nouă luni ale lui 2014 numărul de garanţii acordate în cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finanţări accesate în valoare de 736 milioane euro.Ulterior, Guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei a plafonului disponibil pentru emiterea de garanţii în cadrul programului, până la 31 decembrie 2014.Băncile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo România, UniCredit Ţiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank şi Marfin Bank.

Trebuie să dispui de un avans de 5% din valoarea locuinţei

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009, iar din anul 2011 şi până anul trecut, garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe se acordă de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanţiei statului, precum şi a plafonului suplimentar acordat în anul 2012 şi 2013.

Valoarea maximă a unei garanţii individuale se determină prin aplicarea unui procent de garantare de 50% din finanţarea garantată. Creditele Prima Casă au o dobândă compusă din indicele ROBOR la trei luni plus o marjă fixă de cel mult 2,5 puncte procentuale. Beneficiarii tebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată (95%).

Programul “A doua casă” se află în discuţii

Apar însă şi câteva modificări menite să lărgească baza de potenţiali clienţi. Trecerea la o locuinţă mai mare. Deocamdată e în stadiul de discuţie, dar dacă se aduc modificări, atunci va fi o cerere mai mare care va pune presiune pe preţuri, potrivit  digi24.ro.

În program ar putea intră proprietarii care dețin deja o locuință și vor să se mute în una mai mare. Cum ar fi o trecere de la garsonieră la două camere sau de la două camere la trei. Condiția este ca proprietatea deja existentă să fie vândută și abia apoi persoana respectivă poate intra în programul de garanții guvernamentale.„Vrem până la sfârșitul lunii februarie să venim cu această extindere, au fost solicitanți care au cumpărat o primă casă, doresc să crească de la garsonieră sau apartament cu 2 camere la 3 sau 4 camere, n-ar mai fi prima casă, trebuie să găsim și pentru ei o soluție, să o poată aplica”, a declarat Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice. Marea necunoscută este în acest moment plafonul de garanție. Până la ce sumă se acceptă finanțarea de la stat și bancă. În acest moment maximul de creditarea merge până la 60.000 de euro, iar dacă prețul achiziției depășește acest plafon, clientul trebuie să aducă diferența. Dacă se aduc aceste modificări, baza celor care pot aplica va crește fulminant - doar cei care vor să dețină mai multe case deodată sunt excluși. Asta înseamnă că statul trebuie să pună la bătaie foarte mulți bani pentru a garanta 50% din valoarea creditelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net