Tot ce trebuie să ştii despre tichetele de vacanţă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De anul acesta, toţi bugetarii primesc, potrivit legii, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei. Iniţiativa este ca o mană cerească pentru turismul intern, ca dovadă numărul mare de căutări de cazări în România, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Te numeri şi tu printre beneficiarii unui astfel de tichet şi urmează să-ţi faci vacanţa în ţară? Iată ce sfaturi are pentru tine Raluca Hatmanu, directorul de comunicare al unei agenţii de turism!

Ce acoperă voucherul

Voucherul poate fi utilizat doar în hotelurile şi pensiunile din România. Acoperă cazarea, masa şi transportul cu avionul sau cu autocarul pe curse interne, tratamentele în staţiunile balneare şi serviciile suplimentare oferite de unităţile de cazare (ex. plimbare cu bărcuţa în Delta Dunării), atâta vreme cât sunt incluse în pachetul turistic achiziţionat iniţial.

„Voucherul nu poate fi folosit doar pentru achiziția unui bilet de avion, din punctul A în punctul B, chiar dacă este pe rută internă, pentru că principiul de la care s-a pornit atunci când a fost introdusă această măsură a fost acela de a construi pachete turistice complexe, prin care angajații români să se bucure de o vacanță completă, la finalul căreia să fie cu adevărat relaxați și odihniți. Aceasta pentru că nu de puține ori românii își iau concediu pentru activități care nu au nimic în comun cu vacanța (de exemplu, pentru a-și renova apartamentul). Așadar, aceste tichete îi obligă într-un fel pe angajații români să-și petreacă un concediu în adevăratul sens al cuvântului undeva în țară”, explică Raluca Hatmanul, directorul de comunicare Christian Tour.


    Specialistul în turism Raluca Hatmanu te învaţă cum să le valorifici mai bine, ce poţi cumpăra cu ele şi ce nu
Specialistul în turism Raluca Hatmanu te învaţă cum să le valorifici mai bine, ce poţi cumpăra cu ele şi ce nu

Totodată, cu acest tichet de vacanţă nu pot fi cumpărate bilete de avion sau de autocar în afara ţării, asigurări şi cazare în unităţi fără clasificare turistică. Tichetele nu sunt transmisibile şi nici nu pot fi comercializate. Legea prevede sancţiuni drastice pentru cei care le vând. 

Ajung 1.450 de lei pentru o vacanţă frumoasă?

Răspunsul depinde de staţiunea pe care o alegem şi de perioadă. Vara, toţi vor pe litoral. Astfel, dacă ne programăm sejurul înainte sau după vârful de sezon (20 iulie-15 august), avem toate şansele să ne ajungă voucherul pentru cinci nopţi de cazare la 2 şi 3 stele în Mamaia. Dar fără masă.

În vârf de sezon, respectivul voucher nu mai e suficient pentru cazarea în Mamaia, dar ne putem descurca în staţiunile din sudul litoralului, precum Eforie, Saturn, Jupiter, Neptun etc. Turiștii care vor să-și folosească voucherul pentru o vacanță liniștită, în mijlocul naturii, găsesc variante de cazare la pensiunile din zonele Bran-Moeciu, Mărginimea Sibiului, Bucovina, Apuseni sau în Clisura Dunării (de exemplu, la Berzasca, unde există un complex lacustru), ne mai spune Raluca Hatmanu. În aceste cazuri, voucherul acoperă 4-5 nopți de cazare și cel puțin micul dejun.


    Tichetele pot fi acordate pe suport de hârtie sau pe suport electronic
Tichetele pot fi acordate pe suport de hârtie sau pe suport electronic

Suma poate fi segmentată?

În funcție de decizia angajatorului, tichetele pot fi acordate pe suport de hârtie sau pe suport electronic. În oricare dintre variante, suma poate fi segmentată fără nicio problemă. Nu trebuie să consumi toţi cei 1.450 de lei o dată, dacă nu vrei. Important este ca aceste tichete să fie folosite în perioada de valabilitate. 

Cum ştii ce hotel/pensiune îţi acceptă tichetul de vacanţă?

În ceea ce privește turismul prin tichete de vacanță, agențiile sunt intermediari între turist și furnizorii de servicii de vacanță, adică unitățile de cazare. O agenție de turism are avanajul că poate obține cazare pentru turist indiferent dacă unitățile de cazare acceptă sau nu plata cu tichete de vacanță, pentru că decontarea tichetelor se face de către agenție, nu de hotelier. Așadar, turistul nu trebuie să se intereseze personal dacă hotelul în care vrea să-și petreacă vacanța îi acceptă voucherul. Dar dacă un turist vrea să meargă pe cont propriu, ar fi ideal să sune la recepția hotelului înainte de a pleca de acasă și să întrebe dacă își poate achita cazarea cu voucherul de vacanță. În felul acesta, nu va avea surprize la fața locului.

Pe cine poţi lua cu tine în vacanţă

Titularul unui voucher poate lua cu el în vacanţă pe oricine vrea: prieten, membru al familiei etc. Important este să plătească vacanţa în nume propriu şi să fie titularul rezervării. „Hotelul trebuie să se asigure că cel puțin o persoană din camera dublă rezervată este titularul tichetului de vacanță, chiar dacă achitarea nu s-a făcut la hotel, ci în agenție”, aflăm de la specialistul în turism Raluca Hatmanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net