Tot ce trebuie să ştim despre amnistia fiscală

Ultima actualizare:

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind amnistia fiscală a fost publicată în urmă cu câteva zile în Monitorul Oficial. Aceasta se adresează tuturor contribuabililor “persoane fizice sau persoane juridice“ care înregistrează impozite neplătite la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2015.

Contribuabilii restanţieri pot beneficia de anularea penalizărilor de întârziere şi a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016, potrivit Hotnews.Până când poate fi depusă cererea de anulare? Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă, iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilităţi. Prin obligaţii restante la data de 30 septembrie 2015 se înţelege:

  • obligaţii de plată scadente până la 30 septembrie 2015;
  • diferenţe ale debitelor principale şi accesorii stabilite în urma inspecţiei fiscale, comunicate până la 30 septembrie 2015;
  • orice alte obligaţii identificate prin titluri executorii emise potrivit legii, aflate în evidenţa organului fiscal la 30 septembrie 2015.

Care sunt condiţiile principale pentru a beneficia de amnistie? Un contribuabil poate beneficia de amnistie dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting până la 31 martie 2016; diferenţa de dobândă de întârziere în cotă de 45,8% se stinge până la data de 30 iunie 2016;
  • toate impozitele şi taxele cu scadenţă în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la dată depunerii cererii;
  • contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declaraţiile fiscale;
  • contribuabilul depune ce­rerea de anulare a acestor accesorii până la 30 iunie 2016.

Ce se întâmplă cu cei care au eşalonări la plată aferente unor obligaţii restante deja aprobate? Con­tribuabilii care benefi­cia­ză de eşalonare la plată la 30 septembrie 2015 în con­diţiile OUG nr. 29/2011 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobânzi dacă îndeplinesc condiţiile pre­văzute de prezentul act nor­mativ, respectiv condiţiile corelative de eşalonare a obligaţiilor. Aceşti contri­buabili pot beneficia în continuare de menţinerea eşalonării.Ce prevederi există privind impozitele locale? Consiliile locale pot adop­ta astfel de proceduri de amnistie fiscală. Adoptarea procedurii este la latitudinea acestora. În cazul în care consiliul local decide aplicarea unei amnistii fiscale, se anulează o cotă de 73,3% din majorările de întârziere datorate pentru neplata la scadenţă a impozitelor pentru bugetul local.Ce se întâmplă dacă există o inspecţie fiscală în desfăşurare? Contribu­a­bilii supuşi inspecţiei fiscale desfăşurate după intrarea în vigoare a acestei or­donanţe, ocazie cu care se constată diferenţe faţă de declaraţiile depuse deja de aceştia, beneficiază de o măsură de ajutor. În acest sens, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, aceştia pot depune declaraţii rectificative.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William Kate Middleton cu Prinții George Charlotte și Louis GettyImages 2187955497 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dating online reusit jpeg
Lac culori  jpg
FotoJet jpg
Nicuşor Dan fB jpg
image png
Marte jpg
Cele mai hazlii scrisori din tolba lui Mos Craciun  Sursa imagine shutterstock 745825033 jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net