Tot ceea ce trebuie să ştiţi despre pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva

Ultima actualizare:

    Capitala Moldovei va fi luată cu asalt de peleriniFoto: "Adevărul"
Capitala Moldovei va fi luată cu asalt de peleriniFoto: "Adevărul"

În această săptămână, sute de mii de credincioși din toată țara sunt așteptați la Iași, în pelerinaj la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, al cărei hram este vineri, pe 14 octombrie. De miercuri, credincioșii se vor putea închina și la moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, care vor fi aduse cu avionul de o delegație din Cipru.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă în curtea Mitropoliei și sutele de mii de pelerinii vor putea să o atingă și să se închine la ea. Primii credincioși au sosit deja la Iași, deși reprezentanții Catedralei Mitropolitane au anunțat că programul religios dedicat sărbătorii începe de luni, 10 octombrie, și durează până duminică, 16 octombrie.

Programul zilelor de sărbătoare

Luni, de la ora 6.30, are loc procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, racla fiind scoasă din Mitropolie și depusă în baldachinul cu flori amenajat pe platoul din fața Căminului preoțesc, pentru ca toți credincioșii să se poată închina. Tot în dimineața primei zile de sărbătoare vor avea loc slujbe de sfințire a apei și se vor citi Sfântul Maslu, Utrenia și Sfânta Liturghie, urmând ca seara, de la ora 21.00, să se desfășoare slujba de priveghere.

A doua zi de sărbătoare, marți, va fi marcată prin slujbe în interiorul Catedralei Mitropolitane, care vor începe la ora 7.00 și se vor încheia după miezul nopții. Pelerinii vor fi ghidaţi de efective numeroase de jandarmi din Iași și Bacău.

Ca în fiecare an, cu ocazia hramului, la Iași vor fi aduse spre închinare și moaștele altor sfinți. Astfel, miercuri vor sosi la Iași moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul de la Mănăstirea Sfântul Neofit din Pafos, Cipru. Dimineața, de la ora 7.30, se va citi Acatistul închinat Sfântului Neofit. La ora 9.05, moaștele vor ajunge pe Aeroportul Internațional Iași, iar jumătate de oră mai târziu, acestea vor fi aduse de o delegație din Cipru la Catedrala Mitropolitană.

Un moment important va avea loc miercuri seară, de la 19.00, când preț de o oră și jumătate se va efectua pelerinajul „Calea Sfinților”. Practic, pe cele mai importante artere din oraș va avea loc o procesiune cu moaștele Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Acestea vor fi purtate prin centrul orașului, pe următorul traseu: Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă - Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană. Joi, 13 octombrie, pelerinii care se vor închina la raclă vor putea participa și la slujbele dedicate celor doi sfinți.

Credincioşii stau la coadă ore în şir pentru a se ruga la racla Sfintei Parascheva
Credincioşii stau la coadă ore în şir pentru a se ruga la racla Sfintei Parascheva

Vineri, 14 octombrie, este cea mai importantă zi, în calendarul ortodox fiind sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. La fel ca în anii trecuți, în această zi de mare sărbătoare și importanță pentru toți creștinii se va oficia Sfânta Liturghii pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Catedralei Mitropolitane.

Corturi, ceai și cafea

Cel mai mare pelerinaj din Moldova mobilizează 700 de forțe de ordine. Polițiști, polițiști de frontieră și polițiști locali, pompieri, precum și jandarmi din Iași, Bacău și Brașov se vor ocupa de ordinea publică pe parcursul pelerinajului. De asemenea, în curtea Facultății de Teologie va fi montat un cort pentru cazarea pelerinilor care nu au unde să doarmă peste noapte, iar în curtea Mitropiliei va fi instalat un cort pentru acordarea primului ajutor. Credincioșii vor primi pachete cu alimente, ceai și cafea din partea Mitropoliei, iar la nevoie sunt pregătite și 650 de pelerine de ploaie.

A întemeiat un cămin pentru săraci şi orfani

Sfânta Parascheva de la Iași s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, la 50 de kilometri de Constantinopol. La 10 ani, Cuvioasa Parascheva, pe atunci numai o copilă, a decis să-și împartă hainele săracilor.

Povestea Sfintei Parascheva spune că a fost cerută în căsătorie de mai mulți tineri înstăriți, dar aceasta i-a refuzat, întrucât că dorința ei era să se retragă în pustie. A plecat de acasă fără să-și înștiințeze părinții, s-a închinat la mănăstirile din Constantinopol, la locurile sfinte din Ierusalim și s-a retras în Iordan, unde a dus o viață de post și rugăciune. La 25 de ani, s-a întors la familie după ce un înger a îndemnat-o să facă acest lucru. Revenită în satul natal, a întemeiat un cămin pentru săraci și orfani, având grijă şi de biserica Sfinților Apostoli. Doi ani mai târziu a murit și a  fost îngropată la malul mării. Trupul său a fost dezgropat după ce Cuvioasa li s-a arătat în vis unor localnici, cerându-le să fie așezată într-un loc de cinste. Trupul a fost așezat în biserica de care a avut grijă, iar după 200 de ani ele au fost mutate la Târnovo, apoi la Vidin, Kruşevaţ, Belgrad, Constantinopol, Iaşi şi Bucureşti.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!           

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net