Totul despre admiterea la școala profesională
Sunt prea puțini meseriași buni, de aceea tot mai multe firme doresc să se implice în practica elevilor de la clasele profesionale și chiar angajează absolvenții încă de pe băncile școlii. Click! vă spune cum se face și când este programată admiterea în clasa a IX-a (anul I).
Sunt zeci de maeserii care au căutare: sudor, cizmar, ospătar, brutar, vânzător, mecanic auto, constructor, electrician, marinar, strungar, pădurar, sticlar și multe altele.
În 2016, sunt de 53.000 locuri în toată țara. Pentru comparație, doar 10.688 de tineri termină anul acesta cursuri de calificare la o școală profesională. Ei vor primi un certificat de calificare profesională cu care se poate angaja imediat după terminarea studiilor, în România sau în orice țară din UE.
Ce avantaje sunt
În anul I de studiu, pregătirea teoretică reprezintă 80%, în timp pregătirea practică vor reprezenta 20%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea la 40% din totalul orelor, în timp ce practica are o pondere de 60%. În anul al treilea de învăţământ profesional, practica va fi de 72%, iar teoria doar 28%. După obținerea certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, se poate continua studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a), unde există locuri disponibile în clase de liceu.
Calendarul admiterii
12 februarie. Școlile care organizează învățământ profesional de stat cu durata de 3 ani stabilesc, împreună cu operatorii economici/instituțiile publice partenere, dacă vor organiza probă de preselecție a candidaților.
19 februarie. Școlile care au ofertă pentru învățământ profesional stabilesc procedura de preselecție și modul admitere.
26 februarie. Se afișează, la sediul școlilor, numărul de locuri pentru clasa a IX-a, domeniile, calificările și perioadele de înscriere pentru anul școlar 2016-2017, precum și dacă se va organiza o probă suplimentară de admitere în cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul de locuri. Preselecția ar putea fi o probă de aptitudini, media generală de absolvire a gimnaziului sau media la o disciplină studiată în gimnaziu.
18-22 aprilie. Se organizează ”Săptămâna meseriilor”, de promovare a învățământului profesional.
4-13 mai. Se organizează un Târg de oferte, la nivel regional.
13-17 iunie. Înscrierea la învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani. Nu se eliberează fișe de înscriere a elevilor din clasa a VIII-a cu situația școlară neîncheiată, corigenți sau repetenți.
21 iunie. La unitățile care organizează preselecție, se afișează lista candidaților înscriși și precizari detaliate privind organizarea probei de preselectie (data, locul de desfasurare, ora, acte necesare de identitate a candidatilor, alte detalii organizatorice). Proba va fi organizată între 22 și 24 iunie.
24 iunie. Vor fi anunțate rezultatele preselecției.
24 și 27-30 iunie. Candidații respinși la preselecție pot ridica dosarele de înscriere, pentru a se putea înscrie la admiterea în clasa a IX-a la un liceu sau la o altă școală profesională.
11 iulie. Se va afișa lista candidaților înscriși.
11-15 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile școlare la care candidații au fost declarați admiși.
18 iulie. Afișarea locurilor rămase libere.
Etapa a doua
16-17 august. Etapa a doua de înscriere pentru cei care au fost respinși sau nu au participat la prima etapă.
17 august. După ora 16,00 se afișează lista candidaților înscriși.
18 august. Este programată proba de preselecție.
19 august. Afișarea rezultatelor.
22-23 august. Înscrierea elevilor respinși la preselecție pentru alte calificări sau la o altă școală profesională la care nu s-a organizat proba de preselecție.
29-30 august. Candidații admiși depun dosarele de înscriere în clasa a IX-a.
30 august. După ora 16,00, se va afișa lista candidaților înmatriculați și locurile rămase libere.
Etapa a treia
1-2 septembrie. Etapa a treia de admitere pentru cei care nu au fost admiși sau nu au participat la primele etape.