Totul despre asigurarea de sănătate pentru studii în străinătate

Ultima actualizare:

Cel puţin 4.000 de absolvenţi de liceu din România îşi continuă, anual, studiile în străinătate, în ţări din Uniunea Europeană. Cei mai mulţi aleg să urmeze cursurile universităţilor din Anglia, Italia, Germania, Irlanda, Olanda sau Danemarca.

Cine vrea să studieze în străinătate trebuie să includă în bugetul de cheltuieli, pe lângă taxa de şcolarizare, şi o asigurare de sănătate. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, ne explică de ce este necesară şi cât costă această asigurare.

  • Tinerii de la 18 până la 26 de ani, dacă sunt studenţi şi nu realizează venituri din muncă, beneficiază, în România, de asigurare fără plata contribuţiei, conform Articolului 244, din Legea 95/2006. Această prevedere nu se aplică dacă tinerii de la 18 la 26 de ani urmează o formă de învăţământ superior în străinătate. Pentru cei cu reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE, care urmează o formă de învăţământ în statul respectiv, legislaţia aplicabilă e cea a statului membru de reşedinţă.  
  • Cei care sunt înscrişi într-o instituţie publică sau privată, acreditată sau finanţată de statul membru gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională, trebuie să  deţină asigurări de sănătate complete în statul membru gazdă. În plus, ei trebuie să asigure autoritatea naţională competentă, printr-o declaraţie sau o altă procedură echivalentă că posedă suficiente resurse astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială al statului membru gazdă. 
  • Cât costă asigurarea de sănătate. Costul începe de la circa 50 € pe lună şi diferă în funcţie de ţara în care studiaţi. Asigurarea acoperă tratamentele medicale, costurile de spitalizare, dar şi cele ale unei eventuale intervenţii chirurgicale. Această asigurare nu include şi investigaţiile medicale de ultimă generaţie, costul consultaţiilor la un medic specialist sau analize şi tratamente care nu necesită internarea în spital. Pentru acestea aveţi nevoie de o asigurare medicală completă, al cărei cost începe de la 90 de euro pe lună. 
  • Cardul european de sănătate oferă dreptul la asistenţă medicală doar în timpul vizitelor sau şederii temporare pe teritoriul  statelor din UE, Elveţia sau cele ale Spaţiului Economic European. Altfel spus, cardul european de sănătate acoperă serviciile medicale necesare unei persoane care se află pe teritoriul UE, SEE sau Elveţia din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Dacă dispune de acest card, asiguratul nu va plăti pentru serviciile medicale de care beneficiază, cu condiţia ca furnizorul de servicii să fie în relaţie contractuală cu sistemul de asigurări din ţara respectivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net