Totul despre cum să ţii corect Postul

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Până pe data de 15 august, cei care vor să respecte tradiţia trebuie să-şi impună o serie de restricţii alimentare, dar şi morale. Click! îţi spune ce înseamnă postul şi îţi dă câteva sfaturi pentru a-l ţine fără să ai probleme de sănătate.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, postul reprezintă pregătirea corpului şi a sufletului pentru primirea Sfintei Împărtăşanii. Preţ de două săptămâni, nu mâncăm carne, ouă, brânză şi lapte, nu trebuie să înjurăm, trebuie să fim cât mai cuminţi şi iertători şi să ne abţinem de la sex.

Postul Sfintei Maria durează două săptămâni, fiind tot atât de mare ca postul de dinaintea Paştelui, de unde şi tradiţia conform căreia acest post, al Sfintei Maria, ar fi rupt din postul Paştelui, care în trecuturile îndepărtate ar fi durat nouă săptămâni şi nu şapte, cât are acum.

Tradiţia străveche ne spune că oamenii ar fi ieşit din primăvară prea slăbiţi dacă ar fi ţinut un post de nouă săptămâni şi atunci s-au pus două săptămâni de post înaintea Sfintei Maria Mare.

O mare sărbătoare creştin-ortodoxă care are loc în postul Sfintei Maria Mare este sărbătoarea Schimbării la Faţă, denumită popular şi Obrejenia sau Pobrejenia, când e dezlegare la peşte. De sărbătoarea Schimbării la Faţă sau Pobrejenie se leagă o sumedenie de superstiţii, care de care mai mult sau mai puţin respectate, şi anume:Cine mănâncă struguri înainte de Obrejenie, adică nesfinţiţi, o să aibă dureri de burtă, fiindcă aceştia trebuie, mai întâi, duşi la biserică pentru a fi citiţi;Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă aşa cum iarba nu mai creşte în câmpuri, aşa nu le va mai creşte nici lor părul;De asemenea cei care nu ţin sărbătoarea Schimbării la Faţă or să sfârşească uscaţi şi gălbejiţi, precum florile care se vor ofili începând cu această zi;Femeile care spală rufe de Pobrejenie vor fi năpădite de păduchi şi ploşniţe, iar cele care poartă prunci, dacă ţin această zi, vor avea o naştere foarte uşoară;Nu este bine ca de Obrejenie să te mai scalzi în apele repezi de munte, fiindcă apele se răcesc, iar cerbii vin şi le spurcă urinând în ele;Cine nu-şi vede umbra capului la răsăritul soarelui în dimineaţa zilei de Obrejenie, se spune ca va muri până la sfârşitul anului;Se spune că ziua de Pobrejenie este una din zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar cei aleşi de Dumnezeu pot să vadă Porţile Raiului.

Dezlegare la peşte, pe 6 august

În postul Sfintei Maria există o singură dezlegare la peşte, în data de 6 august, atunci când se prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului.

Atunci, toate gospodinele pregătesc peşte, aliment care va fi extrem de apreciat după "pauza" mare de carne. Specialiştii vă sfătuiesc ca, pentru a-i da un gust aparte, să puneţi cât mai multe mirodenii la peşte şi să-l serviţi cu garnitură de legume, de preferat la grătar.

Uite cât costă produsele de post!

Este uşor să nu mănânci „de dulce" pentru că magazinele sunt pline cu produse speciale de post, aranjate în rafturi speciale. Sunt foarte căutate, deopotrivă de tineri şi de gospodine, deşi nu sunt tocmai ieftine.

Zacuscă, iaurturi speciale, brânză tofu, soia granule sau felii, margarine, pateuri, humus, măsline. Fructele, legumele de sezon, cipercile şi salata verde pot completa o masă de post foarte săţioasă. Reporterii Click! au testat piaţa şi vă spun care sunt preţurile.

Mâncaţi multe fructe şi legume!

Specialiştii spun că, dacă vreţi să ţineţi post, e foarte important să aveţi grijă de sănătate. Iată cu ce puteţi înlocui carnea, brânzeturile şi lactatele ca să nu suferiţi.

"Carnea poate fi înlocuintă cu fasole uscată, mazăre, năut şi linte. Ciupercile, denumite şi carne vegetală, sunt foarte digerabile si conţin o proteină cu o înaltă valoare biologică. Consumaţi-le cu încredere pentru că sunt extrem de bune pentru sănătate: întăresc imunitatea, se digeră uşor şi conţin vitamina B12", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Ciupercile se pot consuma proaspete, tăiate bucăţele, în salate, dar şi preparate la tavă sau grătar. Bureţii sunt mai hrănitori şi mai ieftini decât ciupercile champignon. Sunt recomandate şi ciupercile care cresc în sălbăticie precum mănătarca.

Este recomandat să pregătim cât mai multe salate de legume (zarzavaturi) şi leguminoase (fasole, mazăre, bob, năut, linte, soia etc) proaspete, iar în cursul zilei, între mese, dacă simţim că ni se face foame, putem ronţăi un morcov, un ardei gras, un măr sau alte fructe.

Gheorghe Mencinicopschi recomandă reţete tradiţionale agreate de Biserica Ortodoxă. „Cine ştie să gătească după aceste reţete atât de simple dar atât de gustoase nu se va mai întoarce niciodată la mâncărurile grele şi sofisticate".

Un plus de substanţe nutritive îl aduc şi fructele.

Învaţă să combini ingredientele, fii inventiv, găteşte cu dragoste, iar postul va fi pentru tine o perioadă de purificare totală, atât spirituală, cât şi fizică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net