Totul despre repartizarea computerizată a elevilor, la admiterea la liceu, în 2024. Care sunt criteriile de departajare

Ultima actualizare:

În 2024, admiterea elevilor la liceu se desfășoară exclusiv prin repartizare computerizată. Pentru a asigura o înțelegere clară a procesului, părinților li s-a pus la dispoziție un ghid elaborat de Siveco, compania responsabilă cu dezvoltarea software-ului pentru Ministerul Educației.

 admiterea elevilor la liceu se desfășoară exclusiv prin repartizare computerizată / foto: Adevărul
admiterea elevilor la liceu se desfășoară exclusiv prin repartizare computerizată / foto: Adevărul

După Evaluarea Națională, emoțiile părinților și elevilor nu se diminuează, deoarece urmează etapa crucială a admiterii în liceu, în 2024, prin repartizare computerizată.

Ghidul care îi face pe părinți să înțeleagă algoritmul repartizării mai bine

Chiar dacă sistemul este în uz din 2017, mulți părinți și elevi nu sunt familiarizați cu criteriile de repartizare automatizată. Ghidul publicat de Siveco detaliază pașii și criteriile de departajare pentru a clarifica acest proces, informează Adevarul. 

Primul și cel mai important pas este completarea cu atenție a opțiunilor pe fișa de admitere, conform preferințelor candidaților, în ordinea dorită. Ghidul sfătuiește părinții să includă toate liceele dorite în ordinea de prioritate, pentru a maximiza șansele de admitere a elevului în toamnă.

Este recomandat să se înceapă cu opțiunile favorite, chiar dacă media poate părea limitată, și să se continue cu opțiuni mai puțin preferate pentru a asigura un loc. Completarea unui număr cât mai mare de opțiuni nu poate afecta șansele elevului, dar un număr redus poate diminua șansele de admitere, conform ghidului.

Validarea corectitudinii datelor în fișa de admitere este crucială, deoarece orice eroare poate afecta procesul de repartizare. Fișa martor, tipărită după verificarea riguroasă a datelor, trebuie transmisă la școala de proveniență pentru corecții imediate, dacă este cazul, înainte de repartizarea computerizată.

Procesul efectiv de repartizare se desfășoară conform algoritmului care ordonează elevii în funcție de media de admitere și opțiunile exprimate. Dacă prima opțiune a elevului nu are locuri disponibile, sistemul consideră opțiunile ulterioare până la găsirea unui loc liber la un liceu.

Există și situații speciale în care elevi cu medii mai mici pot obține locuri la licee preferate, în detrimentul altora cu medii mai mari, datorită modului în care sunt gestionate opțiunile și locurile disponibile.

Pentru elevii cu medii de admitere egale, criteriile de departajare includ media generală de absolvire din gimnaziu, nota la limba și literatura română și nota la matematică de la Evaluarea Națională. Elevii minorităților etnice sunt evaluați și în funcție de rezultatele la limba maternă.

Criteriile de departajare la repartizare

Pentru cazurile în care elevii au medii de admitere egale, se aplică criterii specifice de departajare. Primul criteriu consideră media generală de absolvire din gimnaziu. Î

În continuare, se iau în considerare notele obținute la proba de limba și literatura română la Evaluarea Națională.

Dacă egalitatea persistă, se aplică al treilea criteriu, care este nota obținută la proba de matematică din cadrul aceleași evaluări.

Pentru elevii din minorități etnice sau care solicită înscrierea în licee specifice minorităților, se analizează și rezultatul la proba de limba maternă.

Calendarul admiterii la liceu în 2024 este structurat astfel:

11-12 iulie și 15-22 iulie - completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, cu asistența diriginților.

11-12 iulie și 15-19 iulie - introducerea datelor din fișele de înscriere în baza de date computerizată. În aceeași perioadă, părinții și candidații trebuie să verifice corectitudinea datelor introduse pentru a remedierea eventualelor erori.

22 iulie - termenul limită pentru transmiterea întregii baze de date de la centrele de înscriere către centrul județean de admitere.

23 iulie - verificarea și corectarea eventualelor erori.

24 iulie - repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal și comunicarea rezultatelor.

25 - 30 iulie - depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care elevii au fost repartizați.

31 iulie - 2 august 2024 - rezolvarea de către comisia de admitere județeană a situațiilor speciale apărute după repartizarea computerizată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
telefon jpg
mancare de fasole verde jpeg
Cartofi prajiti Foto shutterstock 782040517 jpg
femeie vara rochie inflorata shutterstock 77805982 jpeg
reguli noi aeroport jpg
image png
vaza flori jpg
angajati corporatisti tineri  Foto Accenture 01 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net