Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024

Ultima actualizare:

Începutul probei scrise de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2024 a fost umbrit de un incident regretabil: subiectele au fost scurse dintr-un centru de examen din Baia Mare și distribuite ilegal pe diverse platforme online. Această situație a atras atenția opiniei publice și a declanșat o reacție imediată din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, care a calificat fapta drept un caz penal, sesizând poliția pentru investigații ulterioare.

Subiecte bac. Foto: arhiva.
Subiecte bac. Foto: arhiva.

Descrierea subiectelor și reacțiile profesorilor

Subiectele de la proba scrisă au inclus cerințe bazate pe două opere literare emblematice: „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea. Acestea au fost apreciate de cadrele didactice drept accesibile și potrivite pentru evaluarea cunoștințelor elevilor la finalul clasei a VIII-a.

Profesoara Mihaela Apetrei a subliniat că subiectele au reflectat esența materiei studiate, oferind o evaluare corectă a înțelegerii și interpretării textelor literare, deși nivelul lor a fost considerat mediu spre ușor. Ruxandra Achim, profesor la Colegiul Național „IL Caragiale”, a confirmat că subiectele au fost concepute într-un mod echilibrat, fiind caracterizate ca „frumoase și accesibile”.

Măsuri de securitate și reguli stricte

Pentru a asigura corectitudinea și integritatea examenului, Ministerul Educației a impus măsuri riguroase. Elevii nu au avut voie să părăsească sala de examen înainte de ora 10:00, chiar dacă au finalizat rezolvarea subiectelor. De asemenea, nu li s-a permis să părăsească sala cu broșurile de subiecte, pentru a preveni eventuale scurgeri ulterioare.

Primele rezultate de la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate pe 3 iulie până la ora 14:00. Elevii vor avea posibilitatea să depună contestații în zilele de 3 iulie (16:00 - 19:00) și 4 iulie (8:00 - 12:00), urmând ca rezultatele finale, după contestații, să fie afișate pe 9 iulie. Toate aceste informații sunt gestionate în conformitate cu Regulamentul GDPR pentru protecția datelor personale ale elevilor.

Evaluarea Națională 2024 a debutat cu o serie de provocări și incidente, dar administrația educațională a reacționat rapid și eficient pentru a menține integritatea examenului. Subiectele au fost apreciate ca fiind echilibrate și adecvate pentru evaluarea cunoștințelor elevilor, reflectând un standard academic corect și accesibil. 

Pentru a vedea subiectele complete, citește pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
Războinicii daci, „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva” jpeg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
shaorma de casa jpeg
shutterstock 1893899740 jpg
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
padure jpg
storm 4651306 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net