Totul despre testele COVID: care sunt mai bune și când trebuie făcute

#Coronavirus

Ești suspect de COVID sau pur și simplu vrei să-ți faci un test, înainte de a-ți vizita bunicii? Află că un rezultat negativ nu e dovada absolută că nu ești infectat. Contează tipul de test făcut, cum a fost el recoltat, dar și în ce moment. Pe piață se folosesc 3 mari tipuri de teste și fiecare are avantajele și dezavantajele sale.

image

Testul RT-PCR

Reprezintă standardul de diagnostic al COVID-19. Probele sunt recoltate de un cadru medical, din secrețiile nazale și/sau faringiene ale pacientului, apoi trec prin mai multe etape de analiză, în laborator.

-        Avantaje și dezavantaje. Este cel mai precis test, identifică prezența virusului chiar dacă se găsește în concentrații scăzute, chiar și la persoane asimptomatice. Dezavantajul lui este că necesită un timp mai mare de prelucrare și e mai scump (250-300 de lei).

-        În ce situații dă rezultat greșit. Testul RT-PCR arată dacă pacientul este infectat sau nu în momentul prezentării la recoltare. „Rezultatele fals pozitive apar într-o proporție de 2-3%, cel mai frecvent din cauza contaminării probei în momentul recoltării/prelucrării, ori în urma unei reacții încrucișate cu un alt coronavirus. Rezultatele fals negative apar în proporție de 5-30%, fie din cauza prelevării inadecvate a probei, fie din cauză că momentul recoltării nu a fost cel potrivit”, ne spune dr. Andreea Cătană, medic primar Genetică Medicală în cadrul laboratorului Regina Maria din Cluj.

Dr. Andreea Cătană, medic primar Genetică Medicală
Dr. Andreea Cătană, medic primar Genetică Medicală

-        Cel mai bun moment de testare. Dacă ai intrat în contact cu o persoană pozitivă, nu te grăbi să te testezi. Înainte de 48 de ore, încărcătura virală poate fi sub limita de detecție, caz în care rezultatul va fi fals negativ. „Încărcătura virală variază de-a lungul perioadei de boală, atingând maximul la 48-72 de ore de la contactul infecțios. Atunci, la nivelul mucoasei nazale, sunt prezente sute de mii de molecule virale”, explică specialistul clujean.

Testul rapid antigen

Este mai ieftin (100-150 de lei), mai rapid, dar încă neperformant. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea lui pentru diagnosticul pacienților din cauza lipsei dovezilor privind performanța.

image

-        Avantaje și dezavantaje. „Testele rapide au avantajul că oferă un rezultat în doar câteva minute, că pot fi făcute foarte ușor acasă și permit un screening populațional eficient într-o pandemie, însă au o sensibilitate inferioară testării moleculare și serologice”, explică pentru Click! dr. Andreea Cătană. Aceste teste pot indica infecția în faza acută a bolii, chiar și la persoanele fără simptome, însă concentrația virală de la momentul recoltării influențează calitatea testului. Orice rezultat pozitiv trebuie confirmat cu un test RT-PCR.

-        Când trebuie recoltat. La 2-3 zile de la contactul cu o persoană pozitivă. Totuși, dacă nu ai o încărcătură virală mare la momentul recoltării, rezultatul va fi fals negativ. În multe cazuri, dau rezultate pozitive greșite la persoane care sunt infectate cu alte tipuri de coronavirus.

Testul rapid pe bază de salivă

Se folosesc de copii, în școli și grădinițe. Mulți părinți se întreabă cât de mult se pot baza pe ele, în condițiile în care au fost multe cazuri de rezultate fals pozitive sau fals negative. Chiar DDS Diagnostic, una din firmele care a câștigat licitația organizată de IGSU, recunoaște că „acuratețea acestora este scăzută și rezultatele fals negative sunt frecvente”.

image

-        Avantaje și dezavantaje. Testele rapide sunt ieftine, total noninvazive și se pot face foarte simplu acasă chiar și de către copii. În schimb, eficacitatea este mai scăzută deoarece coronavirusul este un patogen predominant respirator, iar cantitatea de copii virale din salivă este mai scăzută. În plus, recoltarea probei presupune anumite restricții. „Ideal ar fi ca saliva să se recolteze dimineața, înainte de a te spăla pe dinți, a bea apă sau a mânca. Dacă recoltarea se face în timpul zilei, sunt recomandate minimum 3 ore în care să nu consumi niciun aliment, niciun fel de lichid, nici să fumezi sau să mesteci gumă. În caz contrar, șansele ca rezultatul să fie fals pozitiv sau fals negativ sunt foarte mari”, explică DDS Diagnostic.

Testul antigen noninvaziv

Au apărut pe piață și testele rapide antigenice, cu recoltare din nas, însă noninvazive, deoarece tamponul nazal se introduce doar 2-3 cm în fiecare nară. „Procesul de recoltare este identic cu acela prin care ai curăța cu un tampon interiorul nării. Nu irită și nu creează niciun fel de neplăcere pacientului”, anunță DDS Diagnostic. Un test costă 24-25 de lei și are o acuratețe de 98,95%, promit producătorii: „Poate indica infecția în faza acută a bolii, atât la persoane simptomatice cât și asimptomatice, având performanțe de diagnostic similare cu testul RT-PCR”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fresh oyster 4917758 1280 jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928316244 jpg
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net