Tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri de S├ónziene. Ce s─â faci ca s─â ai noroc?

La data de 24 iunie se s─ârb─âtore╚Öte, conform calendarului cre╚Ötin ortodox, na╚Öterea Sf├óntului Ioan Botez─âtorului. S─ârb─âtoarea este cunoscut─â sub denumirea popular─â de Dr─âgaica sau S├ónziene ╚Öi este marcat─â ├«n calendar printr-o cruce ro╚Öie, ceea ce ├«nseamn─â c─â ├«n aceast─â zi nu este recomandat s─â se fac─â treburi casnice sau s─â se munceasc─â c├ómpul. 

image
Sânzienele sunt sărbătorite pe 24 iunie

Noaptea de 23 iunie spre 24 iunie este una ├«nc─ârcat─â de semnifica╚Ťie ╚Öi ar avea o energie aparte. Conform tradi╚Ťiilor, aceast─â noapte este una magic─â pentru c─â cerurile se deschid, iar S├ónzienele se prind ├«ntr-o hor─â, iar locul ├«n care ele danseaz─â va ar─âta ca ╚Öi cum ar fi fost ars ╚Öi nu va mai da roade.

Se spune c─â cei care ├«ndr─âznesc s─â priveasc─â dansul s├ónzienelor risc─â s─â r─âm├ón─â f─âr─â glas sau s─â ├«╚Öi piard─â min╚Ťile.

Ar putea s─â te intereseze ╚Öi: Cele mai cunoscute tradi╚Ťii de S├ónziene 

Poate acum v─â ├«ntreba╚Ťi cine sunt S├ónzienele? Ele sunt considerate ni╚Öte femei cu o frumuse╚Ťe r─âpitoare, entit─â╚Ťi ascunse ├«n p─âdurile neumblate de om, cu puteri t─âm─âduitoare. S─ârb─âtoarea de S├ónziene este o celebrare a iubirii, fertilit─â╚Ťii ╚Öi bel╚Öugului, iar de aceasta sunt legate o multitudine de tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri. 

Tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri de S├ónziene 

Un ritual practicat de S├ónziene este cel ├«n care tinerele care vor s─â-┼či cunoasc─â ursitul pun ├«ntr-un vas nou, de culoare alb─â, ap─â de izvor adus─â ├«n cas─â ├«n zorii zilei, c├óteva fire de s├ónziene ┼či agheasm─â. Dup─â ce se spal─â pe fa┼ú─â cu ap─â de izvor, t├ón─âra se roag─â ca S├ónzienele s─â-l aduc─â pe cel ursit ÔÇ×pe oglinda apeiÔÇŁ din vas. Se spune c─â cele care respect─â ├«ntocmai ritualul, ├«l vor cunoa┼čte ├«n viitorul apropiat pe cel care le este predestinat. 

Iat─â ╚Öi: Care sunt tradi╚Ťiile care ├«╚Ťi poart─â noroc de S├ónziene

O supersti╚Ťie veche sus╚Ťine c─â nu este recomandat s─â ne sp─âl─âm pe cap de S├ónziene ├«ntruc├ót risc─âm s─â ├«nc─ârun╚Ťim mai devreme. 

De altfel, o alt─â supersti╚Ťie sus╚Ťine c─â dac─â dormim p├ón─â t├órziu ├«n ziua de S├ónziene, atunci vom fi pu╚Ťin productivi ├«n restul anului.

├Än aceast─â zi se culeg plantele de leac, care sunt binecuv├óntate cu puteri t─âm─âduitoare, iar toamna se culeg r─âd─âcinile acestora. De asemenea, roua adunat─â de pe florile de s├ónziene are puteri t─âm─âduitoare, fiind un remediu deosebit pentru ochi ┼či pentru piele.

Lucrătorii ogoarelor urmăresc starea vremii în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun. Va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.

Tradi╚Ťia spune c─â, ├«n ziua acestei s─ârb─âtori, este bine s─â aducem ├«n casa noastr─â o floare de s├ónziene, ca un mesager al norocului. Stropit─â cu agheasm─â, aceast─â floare ar trebui s─â fie p─âstrat─â ├«n dreptul icoanelor din cas─â.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

gabi badalau evenimente jpg
image png
peter imre corina d─ânil─â jpg
646x404 (1) jpg
Peter Imre, osp─âtar   galerie foto jpeg
BeFunky collage (46) jpg
printul paul 1 jpeg
paula seling 0 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
646x404 (1) jpg
stranut raceala femeie batista jpeg
BeFunky collage (46) jpg
cazare cluj untold jpg
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg