Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Ce să faci ca să ai noroc?

La data de 24 iunie se sărbătorește, conform calendarului creștin ortodox, nașterea Sfântului Ioan Botezătorului. Sărbătoarea este cunoscută sub denumirea populară de Drăgaica sau Sânziene și este marcată în calendar printr-o cruce roșie, ceea ce înseamnă că în această zi nu este recomandat să se facă treburi casnice sau să se muncească câmpul. 

Sânzienele sunt sărbătorite pe 24 iunie
Sânzienele sunt sărbătorite pe 24 iunie

Noaptea de 23 iunie spre 24 iunie este una încărcată de semnificație și ar avea o energie aparte. Conform tradițiilor, această noapte este una magică pentru că cerurile se deschid, iar Sânzienele se prind într-o horă, iar locul în care ele dansează va arăta ca și cum ar fi fost ars și nu va mai da roade.

Se spune că cei care îndrăznesc să privească dansul sânzienelor riscă să rămână fără glas sau să își piardă mințile.

Ar putea să te intereseze și: Cele mai cunoscute tradiții de Sânziene 

Poate acum vă întrebați cine sunt Sânzienele? Ele sunt considerate niște femei cu o frumusețe răpitoare, entități ascunse în pădurile neumblate de om, cu puteri tămăduitoare. Sărbătoarea de Sânziene este o celebrare a iubirii, fertilității și belșugului, iar de aceasta sunt legate o multitudine de tradiții și obiceiuri. 

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 

Un ritual practicat de Sânziene este cel în care tinerele care vor să-şi cunoască ursitul pun într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor adusă în casă în zorii zilei, câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu apă de izvor, tânăra se roagă ca Sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei” din vas. Se spune că cele care respectă întocmai ritualul, îl vor cunoaşte în viitorul apropiat pe cel care le este predestinat. 

Iată și: Care sunt tradițiile care îți poartă noroc de Sânziene

O superstiție veche susține că nu este recomandat să ne spălăm pe cap de Sânziene întrucât riscăm să încărunțim mai devreme. 

De altfel, o altă superstiție susține că dacă dormim până târziu în ziua de Sânziene, atunci vom fi puțin productivi în restul anului.

În această zi se culeg plantele de leac, care sunt binecuvântate cu puteri tămăduitoare, iar toamna se culeg rădăcinile acestora. De asemenea, roua adunată de pe florile de sânziene are puteri tămăduitoare, fiind un remediu deosebit pentru ochi şi pentru piele.

Lucrătorii ogoarelor urmăresc starea vremii în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun. Va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.

Tradiția spune că, în ziua acestei sărbători, este bine să aducem în casa noastră o floare de sânziene, ca un mesager al norocului. Stropită cu agheasmă, această floare ar trebui să fie păstrată în dreptul icoanelor din casă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net