Tradiţiile de nuntă din Maramureş, în presa străină. „Opulența” românilor i-a uimit pe jurnaliștii britanici

Ultima actualizare:

    Mirii merg către biserică alături de invitaţii îmbrăcaţi în port popular şi de lăutari FOTO: theguardian.com
Mirii merg către biserică alături de invitaţii îmbrăcaţi în port popular şi de lăutari FOTO: theguardian.com

O nuntă în Țara Oașului ajunge să coste și 50.000 de euro! Mândri de portul lor național, maramureșenii le-au arătat jurnaliștilor britanici obiceiurile și tradițiile zonei în prag de nuntă, ceea ce străinii au numit „opulență”.

The Guardian a descries într-un amplu reportaj cum în Ţara Oaşului, tradiţiile se îmbină cu noua modă adaptată la zilele noastre, dar şi cu nevoia românilor de acolo de a-şi etala bogăţia.

Nunți în valoare de 50.000 euro 

„Într-o regiune izolată din nordul României, există un amestec remarcabil de tradiție și bogăție. Locuitorii din regiunea Oaș muncesc de ani de zile în Occident pentru ca acasă să poată construi case magnifice și să conducă mașini scumpe. Îmbrăcați după ultima modă pariziană, dar și în costume populare vechi, aceștia organizează nunți opulente în valoare de zeci de mii de lire sterline, unde invitații dansează printre gheața uscată și mănâncă delicatese alese”, relatează The Guardian, citat de aktual24.ro


    FOTO: theguardian.com
FOTO: theguardian.com

Sunt prezentate detalii și imagini leagte de organizarea unei nunți, de la felul cum sunt îmbrăcați mirii, cum e împodobită mireasa, trecând prin slujba religioasă de la biserică și ajungând la restaurant, unde are loc petrecerea data în cinstea lor. Jurnaliștii britanici au apreciat costurile unei astfel de sărbătoare la 50.000 euro. 


    Mireasa este îmbrăcată în port naționalFOTO: theguardian.com
Mireasa este îmbrăcată în port naționalFOTO: theguardian.com

Cum și-au construit palate   

„Timp de 11 luni pe an, ei lucrează în Europa de Vest, dar la mijlocul lunii august se întorc în satele lor natale de pe dealurile din nordul României, în apropiere de granița cu Ungaria și Ucraina. Tot anul muncesc din greu, economisesc bani, nu-și iau vacanțe, dar acasă vor să se dea mari”, spune un localnic care a lucrat în Spania și Anglia, dar s-a întors acasă pentru a conduce un bar în Negrești-Oaș, capitala regiunii.

Acesta mai povestește cum românii s-au adaptat și au muncit oriunde în străinătate, din zori și până la asfințit, făcând munci la care alții strambau din nas. Așa au reușit să și economisească și au început să construiască case în satele lor, care seamănă mai degrabă cu palate, dar în care nu locuiește nimeni în cea mai mare parte a anului. Acestea sunt reconstruite și îmbunătățite în mod constant. Există o vorba în Oaș: „Dacă vecinul meu își construiește o casă cu trei etaje, a mea trebuie să aibă patru”, mai relatează publicația britanică.  

Citește și: 

Tradiții de Paște în Maramureș. Care sunt obiceiurile din această zonă a țării

Crăciun de poveste în Maramureş şi Bucovina

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net