Traficul aerian, la pământ din cauza pandemiei de coronavirus! Companiile aeriene înregistrează pierderi masive
Călătoriile cu avionul deveniseră o obişnuinţă. Preţuri bune, călătorii rapide, confort, oferte pentru toate buzunarele, de la low-cost la companii mari, de stat. Din România până în America, de exemplu, preţul unui bilet de avion ajunsese şi la circa 600 de euro! Toate acestea sunt acum istorie! Pandemia a dat o lovitură puternică acestui sector.
”Suntem la pământ”. Şi la propriu, şi la figurat. Avioane la sol, personal concediat sau trimis în şomaj tehnic, viitor nesigur. Închiderea graniţelor şi interzicerea călătoriilor în afara statelor a schimbat total acest sector. Numai în Europa, conform statisticilor Eurocontrol, traficul aerian a scăzut în ultimele trei luni cu 90%, însă situaţia este valabilă pentru tot globul.
Mai mult, nu sunt semne de redresare în viitorul apropiat. Companiile aeriene au avertizat că respectarea noilor norme de distanţare va fi un dezastru în cazul lor. Mai precis, păstrarea mai multor locuri libere între pasageri, atât lateral, cât şi în faţă şi în spate, va reduce considerabil numărul de călători, iar deplasările nu vor mai fi rentabile pentru companii.
Poate doar în condiţiile în care ar creşte foarte mult preţurile biletelor, ceea ce le va face inaccesibile publicului larg. În perspectiva redeschiderii traficului, multe aeroporturi au anunţat măsuri şi schimbări drastice: vor fi afectate atât etapele de check-in, înregistrarea bagajelor, controalele la frontieră, staţionarea în sălile de aşteptare.
Cu toate noile măsuri de siguranţă, timpul pe care un călător îl va petrece în aeroport va creşte considerabil: un zbor de o oră ar putea însemna minimum trei ore petrecute în aeroport!
Mai multe companii low-cost, care în ultimii ani au acaparat piaţa datorită preţului scăzut al biletelor, au anunţat că nu vor putea menţine aceste tarife în noile condiţii, ba chiar că nu este avantajos să redeschidă afacerea!
Pasagerii vor fi şi ei nevoiţi să poarte măşti pe tot parcursul zborului, lucru dificil în special în cazul copiilor. Care sunt şansele de redresare a acestui sector? Specialiştii nu au un răspuns clar, mai ales în condiţiile în care majoritatea guvernelor şi-au sfătuit oamenii să-şi petreacă vacanţele în ţara natală.
Chiar şi fără aceste sfaturi, mulţi turişti conştienţi de pericolul pe care încă îl reprezintă noul coronavirus sunt mai degrabă dispuşi să călătorească cu maşina personală, fără a se expune aglomeraţiei.
Oare vacanţa de Crăciun şi revelion 2019-2020 a fost ultima vacanţă „tradiţională”? Când vom putea călători cu avionul în condiţiile şi la preţurile pe care le ştiam? Deocamdată, nimeni nu are aceste răspunsuri.