Trăim din importuri! România aduce din străinătate de șase ori mai multe legume decât importă

Ultima actualizare:

    Majoritatea legumelor care se vând la tarabă sunt aduse din import
Majoritatea legumelor care se vând la tarabă sunt aduse din import

Țara noastră este raiul comercianților de fructe și legume din import. Aducem orice, de la cartofi, roșii, ardei, dovlecei și până la usturoi sau ceapă. Statistica arată că România aduce din străinătate de șase ori mai multe legume decât importă.

România, țară cu un potențial agricol foarte ridicat, a să importe o cantitate de șase ori mai mare de legume decât exportă.

Jurnaliștii de la Știrile TVR au intrat în posesia unor date oficiale care arată că importurile au fost de 744.000 de tone, în timp de exporturile de doar 120.796 de tone.

Numai în 2019, ultimul an pentru care sunt centralizate datele oficiale, importurile României de legume, plante, rădăciuni, tuberculi, au depășit jumătate de miliard de euro. Mai exact, am plătiti 517 milioane euro și am câștigat și exporturi 95,6 milioane euro.

Cum s-a ajuns în această situație? În piețe, iarna, găsim roșii, castraveți și ardei din import. Am fi putut să le producem și noi în spații protejate (sere și solarii) dar nu o mai facem, în cantități mari, cam de pe vremea lui Ceaușescu.

Agricultorii se plâng că încălzirea spațiilor protejate îi costă prea mult. Acum, pe tarabe găsim doar câteva legume românești, cultivate în solarii neîncălzite, care sunt ceva mai rezistente la frig, precum ceapa, ridichiile și salata.

Agricultorii: ”Nu se mai pot produce legume pentru consum decât în mediul protejat”

„În România, nu se mai pot produce legume pentru consum decât în mediul protejat. Din 2009, am tot solicitat sprijin Ministerului Agriculturii ca să ne ajute să creștem suprafata de sere măcar cu 200 ha și la solarii cu până la 1.000 ha. Mi s-a promis o alocare specială, nu s-a vrut și nu se poate. Cred ca nu moare România dacă punem deoparte 200 de milioane de euro pentru pomicultură și 200 de milioane de euro pentru legumicultură, pentru a face un program și să rămână ceva în urmă, asa cum s-a găsit soluția în cazul SAPARD-ului românesc și s-au făcut minuni. Haideți să încercăm și pentru acest sector”, a spus Aurel Tanase, președintele Prodcom, patronatul din sectorul de legume-fructe, citat de agrostandard.ro.

Programul ”Tomata” nu a stopat importurile de roșii

Pentru producții în spații protejate avem programul ”Tomata” încă din 2017, iar Ministerul Agriculturii anunță modificarea acestui program și extinderea lui la alte legume cultivate în spații protejate.

În decurs de patru ani, s-au cheltuit 172 de milioane de euro pentru cultivarea roșiilor în spații protejate, dar, chiar și așa, importurile de tomate au crescut.

Citește și: 

12 fructe şi legume care conţin o cantitate foarte mare de pesticide

Cum recunoşti fructele şi legumele cu pesticide din magazine

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net