«Trece zăpada până ajungem noi să luăm sare»
Nu există iarnă de la Dumnezeu să nu avem probleme cu zăpada. Autorităţile, dar şi firmele de deszăpezire sunt tot timpul luate prin surprindere.
Ne-o arată chiar şi coada kilometrică din Slănic Prahova. Peste 150 de basculante aşteptau, ieri, să ajungă în faţa salinei ca să fie încărcate cu sare.
Oraşul Slănic Prahova s-a transformat de o săptămână în-coace într-un mare parc auto. De cum intri în el, dai cu ochii de o mare de basculante.
Florin Ştefănescu, 45 de ani, a venit de două zile şi mai stă două
150 de basculante au blocat oraşul Slănic. Stau la coadă ca să ajungă la salină
Stau trase cuminţi pe dreapta şi aşteaptă să înainteze cu viteza melcului. Cârdul kilometric ţine până în faţa salinei. De când a început să ningă în toată ţara, sarea a devenit lucrul cel mai de preţ pentru firmele care au contracte să deszăpezească drumurile patriei.
„Am stat trei zile până am reuşit să încarc. Merge foarte greu. De duminică dimineaţă şi până azi (n.n. ieri) am dormit şi am mâncat în maşină", s-a plâns Dumitru Caraion, 55 de ani, venit din Tulcea. La fel de supăraţi sunt şi ceilalţi 150 de şoferi, care aşteaptă, cu înfrigurare, momentul când sarea va curge, în sfârşit, şi în bena lor. Mai-marii Salinei Prahova au şi o explicaţie pentru nebunia care s-a creat în tot oraşul.
Doar două basculante pot încărca în acelaşi timp
Şoferii ajung cu maşinile la gura de umplere după 3-4 zile de aşteptare
„Noi am început să livrăm sare încă din august, însă, nu a venit nimeni. Doar o singură firmă, Romprest, a avut grijă să se aprovizioneze din timp. Restul, au început să vină de o săptămână, când au văzut că ninge. Lucrăm în două schimburi, dar tot nu facem faţă solicitărilor", ne-a explicat Marius Isar, şeful biroului de desfacere.
În cele 16 ore de muncă, minerii reuşesc să încarce în jur de 70 de maşini, adică una la 12 minute, având în vedere că există doar o singură bandă şi două guri de umplere. Într-o benă intră între 16 şi 22 de tone, astfel că zilnic se pleacă de la salină cu aproximativ 1.300 de tone de sare. O tonă de praf alb costă 180 de lei. Salina Slănic Prahova acoperă judeţele Constanţa, Ilfov, Prahova, Buzău, Braşiv, Dâmboviţa, Argeş şi Bucureştiul. Pentru celelalte zone din ţară, se face aprovizionarea cu sare din salinele din Râmnicu Vâlcea, Praid, Cluj şi Târgu Ocna, unde nebunia e la fel de mare.
Atenţie!Ger cumplit la noapte
A fost ger năpraznic, ieri dimineaţă, în centrul şi nordul ţării. La Braşov, Sibiu şi Rădăuţi, mercurul din termometre a coborât la minus 17 de grade. Este doar începutul unei perioade extrem de rece. Va fi foarte frig, la noapte şi mâine dimineaţă. La „Polul frigului", zona Joseni, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, temperaturile vor coborî sub minus 24 -26 de grade. La Sibiu şi Braşov, sunt prognozate minus 22 -23 de grade.
Azi va ninge suficient de mult să se mărească stratul de zăpadă, în vestul, centrul şi nordul ţării, în prima parte a zilei şi în restul regiunilor. Vântul va sufla în rafale în Muntenia şi Moldova, precum şi la munte. Vor fi condiţii de ceaţă şi de chiciură. Constănţenii vor fi cei mai feriţi de ger: minus 6 grade la noapte. Şi în zilele următoare va fi extrem de rece, dar valorile nu vor fi atât de scăzute ca în această noapte, oricum departe de recordurile aceste luni, 34,5 de grade la Miercurea Ciuc, în 25 decembrie 1999. Un nou val de ninsori ar putea veni luni şi va dura câteva zile.