Trecerea prin COVID, riscantă pentru copii. Mulți dezvoltă diabet

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Tot mai mulți copii se infectează în această perioadă cu SARS-CoV-2 și, da, simptomele nu sunt catastrofale, trec în câteva zile. Doar 1,5% dintre minori ajung la spital, iar mortalitatea e extrem de redusă. Unde e atunci îngrijorarea? Experți din toată lumea au observat că problema nu e atât boala în sine, ci sechelele pe care le lasă în urmă.

consultatie copil covid jpg

„Mai sunt persoane care cred că boala COVID-19 este o simplă răceală? În acest moment, 849 de copii sunt internați în spitale, dintre care 20 la ATI”, au anunțat autoritățile din România. Conform datelor Ministerului Educației, de la sfârșitul săptămânii trecute, un total de aproape 27.000 de elevi și preșcolari sunt confirmați pozitiv, majoritatea fiind acasă, în izolare. Poate au doar febră, tuse și durere în gât, poate sunt total asimptomatici. Dar nu vă grăbiți să vă bucurați. Multe complicații apar după faza acută a infecției. O explicație ar putea fi aceea că anticorpii produși împotriva virusului atacă ulterior, în timp, și gazda, în cadrul unei reacții autoimune, scrie The Guardian.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că obținerea unei imunități naturale, prin boală, vine la pachet cu riscuri uriașe. „În timp ce unii șugubeți iau în zeflemea severitatea, impactul sau chiar existența infecției cu SARS-CoV-2, experți din toată lumea se adună pentru a descrie problemele celor care, odată trecuți prin boală, nu și-au mai revenit la starea de sănătate inițială. Acest scenariu se numește long-COVID. La adulți, între 10% și 60% din cei afectați de boală au încă oboseală, respirație dificilă sau manifestări neurologice la mai mult de o lună de la debut. La copii, cele mai optimiste studii vorbesc că 1,8% ar dezvolta long-COVID, cu o durată de circa două luni. Alte studii vorbesc despre persistența simptomelor de boală până la 9 luni”, explică dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Cu ce probleme rămân cei mici

Un studiu realizat anul trecut în Italia arată că 42% dintre copiii monitorizați au prezentat cel puțin un simptom dintre: oboseală, dureri musculare și articulare, cefalee, insomnie, probleme respiratorii și palpitații, după mai bine de 2 luni de la infectare. Copiii din SUA au raportat dureri de stomac, amețeli, ceață pe creier. „Efectele post-COVID pot să apară la copii care nu au absolut nicio comorbiditate. Am îngrijit pacienți care au avut leziuni cardiace de o gravitate extremă, cu afectare coronariană”, mai spune dr. Mihai Craiu.

Mulți dezvoltă diabet

De asemenea, a observat peste tot în lume, inclusiv în România, o creștere a numărului de cazuri de diabet la copiii trecuți prin boală. „Acest virus pare a fi capabil să speculeze niște inabilități pe care nu știai că le are copilul tău”, spune medicul pediatru. Același lucru l-a observat și dr. Octavian Jurma: „Dacă răceala și gripa stau cumva la poarta de intrare și ajung maximum în plămâni, coronavirusul intră în circulație și afectează organe, face ravagii în zona cardiovasculară. La copii, din cauză că se cantonează în celulele pancreatice, crește riscul de diabet sau te trezești cu infertilitate peste ani. Anumite vulnerabilități genetice pot fi accentuate după trecerea prin boală”.

Arafat: „Nu îl înțep o dată cu vaccin, dar se va înțepa zilnic cu insulină”

Soluția: vaccinați-vă copilul, dacă are peste 5 ani! „Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA corelează infectarea la copii cu apariția unui număr mare de cazuri de diabet de tip I, diabet juvenil. Odată pornită această complicație, nu știm încă dacă e temporară. Ea, de regulă, e permanentă. Și, iată, nu îl înțep o dată cu vaccinul, dar cu siguranță se va înțepa o dată – de două ori pe zi pentru insulină, pe toată viața”, a atras atenția Raed Arafat.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net