Treci pe roşu? Rişti 840 de lei amendă!

Ultima actualizare:

    Şoferii prinşi de agenţii de circulaţie cu alcoolemie ridicată vor risca sancţiuni mai mariFoto Click!
Şoferii prinşi de agenţii de circulaţie cu alcoolemie ridicată vor risca sancţiuni mai mariFoto Click!

Un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru că, de la 1 iulie, salariul minim va creşte la 1.050 de lei, acest lucru va duce şi la majorarea amenzilor rutiere. Specialiştii avocatnet.ro ne spun tot ce trebuie să ştim.

Începând de luna viitoare, amenzile rutiere vor fi cuprinse între 210 şi 2.100 de lei, în cazul şoferilor persoane fizice. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor juridice. 

Clasele de sancţiuni

Clasa I: 2 sau 3 puncte amendă; Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte amendă; Clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte amendă; Clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte amendă. 

Care sunt amenzile care se vor aplica?

Clasa I: 210 sau 315 lei; Clasa a II-a: 420 sau 525 de lei; Clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei; Clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei; Clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei. 

Vorbeşti la telefon în timp ce conduci? Plăteşti până la 315 lei!

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără schimbarea direcţiei de mers fără a semnaliza şi nerespectarea culorii galbene a semaforului. Aceeaşi sancţiune se aplică şi pentru folosirea telefonului mobil în timp ce conduci, nepurtarea centurii şi depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h. 

Copilul nu este asigurat cu centură? Te costă 420 sau 525 de lei

Amenzile din clasa a II-a se dau pentru nerespectarea indicatoarelor şi a marcajelor de obligare, conducerea maşinii fără trusă medicală, triunghi reflectorizant, stingător de incendiu, transportul minorilor fără ca aceştia să poarte centură de siguranţă, nerespectarea distanţei faţă de vehiculul din faţă, depăşirea vitezei maxime admise cu 21-30 km/h. 

Nu dai prioritate? Amenda e între 630 şi 840 de lei

Amenzile din clasa a III-a se dau pentru conducerea maşinii cu permisul expirat sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare sau avertizare sonoră. Tot 6-8 puncte de penalizare primeşti şi dacă depăşeşti viteza maximă admisă cu 31-40 km/h şi dacă refuzi să prezinţi actele poliţistului rutier. Pe lângă amenda de până la 840 de lei ţi se suspendă şi permisul pentru 60 de zile dacă nu dai prioritate la trecerea de pietoni şi la culoarea roşie a semaforului şi, din această cauză, ai produs un accident rezultat cu avarii. 

Ai ITP-ul expirat? Plăteşti până la 2.100 de lei 

Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni  - cele mai mari pentru persoane fizice – acestea sunt aplicabile atunci când se circulă cu maşina al cărei termen de valabilitate a ITP-ului este expirat, atunci când şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodică sau când conduc maşini fără anvelope de iarnă pe drumuri publice cu gheaţă, zăpadă şi polei. Amenzi până la 2.100 de lei primeşti şi dacă depăşeşti viteza maximă admisă cu 41-50 km/h sau dacă te afli sub influenţa băuturilor alcoolice. În plus, ţi se suspendă permisul pentru 90 de zile. 

Vom plăti penalizările la Trezorerie

În viitor, amenzile contravenţionale ar putea fi plătite într-un cont unic al Trezoreriei, informaţiile despre acestea urmând să fie incluse într-un sistem electronic de evidenţă, conform unui proiect de lege care se află în Parlament.  Proiectul de act normativ prin care autorităţile vor să uşureze procedura de achitare a amenzilor contravenţionale a fost aprobat de Executiv şi transmis parlamentarilor în luna mai a acestui an. Potrivit documentului, va fi instituit un mecanism electronic de evidenţă şi comunicare a amenzilor contravenţionale, care va oferi informaţii în timp real despre amenzi şi plata acestora. Contravenienţii vor putea să facă plăţile într-un cont unic, la orice unitate a Trezoreriei, indiferent de adresa de domiciliu. 

Pentru început, noul mecanism va fi folosit în sistem-pilot doar pentru amenzile rutiere, iar apoi va fi extins treptat şi pentru plata altor amenzi contravenţionale. O alta noutate ar fi că actualul termen de 48 de ore pentru achitarea a jumătate din cuantumul minim al amenzii va fi extins la 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net