Trei cutremure de suprafață produse în Maramureș, în mai puțin de 24 de ore. Ce magnitudine au avut

Ultima actualizare:

Trei cutremure au fost înregistrate în zona Maramureș, o zonă neobișnuită pentru activitate seismică. Acestea au avut loc în mai puțin de 24 de ore. Seismele s-au produs la suprafață, două dintre ele la adâncimi foarte mici.

Ce magnitudine au avut seismele din Maramureș

cutremur jpg

Marţi dimineaţă, în zona Maramureş, la ora 8,31, a avut loc un cutremur de magnitudine 2,4.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la adâncimea de 6,8 kilometri.

Este vorba despre un seism foarte slab, care este raportat mai mult pentru statistică, cu o magnitudine de 2,6. Aparatele au înregistrat acest seism la 54 kilometri de Baia Mare și 55 de kilometri de Bistrița.

În aceeaşi zi, la ora 23,27, în regiune s-a produs un al doilea cutremur, la adâncimea de 2,3 km. Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea 2,6, fiind în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 54km E de Baia Mare.

Un al treilea cutremur a avut loc miercuri, la 6.02, în Maramureş, la adâncimea de 6,8 km. Şi acesta a avut magnitudine 2,6, producându-se în apropierea următoarelor oraşe: 54km E de Baia Mare, 55km N de Bistrita

Potrivit ISU Dobrogea, cutremurele pot fi catalogate, în funcție de tăria și gradul de intensitate, în cutremure slabe, moderate, puternice și majore.

Astfel, orice cutremur cu o magnitudine de sub 2 este considerat microcutremur, iar orice între 2 și 4,5 e considerat un cutremur slab spre moderat. Cutremurele de care se teme toată lumea sunt cele cu magnitudinea de peste 6, considerate un adevărat pericol pentru clădirile șubrezite din București.

Ce spun specialiștii despre marele cutremur

În România, cel mai puternic cutremur înregistrat în 2024 a avut loc pe data de 15 ianuarie. A avut o magnitudine de 4,3, s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 74 kilometri.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a declarat într-un interviu pentru Fanatik că un cutremur de intensitate mare ar putea avea loc în România în preajma anului 2040.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii.

Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, declara profesorul Mărmureanu, potrivit sursei citate.

În București, mii de blocuri riscă să se prăbușească sau să fie avariate serios în cazul unui cutremur de intensitate mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net