UPDATE: Cutremur de 7,4. Țări afectate: Japonia, Filipine, Taiwan și China. Sunt anunțate noi cutremure majore

Ultima actualizare:

UPDATE: Cutremurul subacvatic cu magnitudinea revizuită de la 7,7 la 7,4 a ucis cel puțin 7 persoane, a rănit cel puțin 700 de oameni, iar autoritățile au transmic că aproximativ 100 sunt prinși sub dărâmături. Seismul a provocat și pagube majore. Zeci de clădiri s-au prăbușit, au avut loc alunecări masive de teren, iar alerta de Tsunami s-a extins și în a trei țară. Vizate acum sunt Taiwan, insulele japoneze Okinawa şi Filipine.

Totuși, reglementările stricte privind construcțiile și conștientizarea publică pe scară largă în caz de dezastre par să fi împiedicat o catastrofă majoră pentru insulă, relatează AFP.

Cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit, mai mulţi oameni fiind blocați sub dărâmături, informează Centrul Central de Comandă pentru Situaţii de Urgenţă din Taiwan (CEOC). Există informaţii că persoane blocate se află în şapte dintre clădiri, a adăugat instituția.

Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Potrivit unui ziar local, United Daily News, trei drumeţi au murit în Parcul Naţional Taroko, într-o alunecare de teren, în apropierea epicentrului, situat în larg. O altă persoană a murit într-un tunel rutier.

BREAKING NEWS Worst situation of Railway of Taiwan !Retweet 🔄#Taiwan #earthquake #Tsunamipic.twitter.com/G3h9HEqmbX

— Ashish Singh (@AshishSinghKiJi) April 3, 2024

În primele 5 ore de la cutremur, au avut loc 76 de replici, iar specialiștii au avertizat populația că urmează noi seisme puternice în zonă. 

Știre inițială:

Un cutremur major cu magnitudinea de 7,4 a lovit miercuri în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit US Geological Survey. Este cel mai puternic cutremur înregistrat în această zonă în ultimii 25 de ani și a fost puternic resimțit în Taiwan, Japonia, China și Filipine. Au fost emise avertismente de tsunami pentru sudul Japoniei, dar și în Filipine. Seismul iniţial a fost urmat după 13 minute de un altul, cu magnitudinea de 6,5, produs la o adâncime de numai 11,8 kilometri, potrivit USGS.

Cutremurul, resimțit în patru țări

image

Seismul a avut loc la ora locală 07:58 a.m. (2:58, ora României), la o adâncime de 15,5 km, chiar în largul coastei de est, potrivit Administraţiei meteorologice locale. A fost cel mai puternic cutremur care a lovit insula în ultimii 25 de ani.

Epicentrul cutremurului este situat la aproximativ 18 kilometri (11 mile) sud de orașul Hualien. Cutremurăturile au fost resimțite pe toată insula, inclusiv de către personalul CNN din Taipei, transmite CNN.

🚨BREAKING: 7.5 magnitude earthquake in Taiwan #earthquake The shaking was so bad that people commuting to work stopped.pic.twitter.com/jNgUZm9pMl

— AJ Huber (@Huberton) April 3, 2024

Agenţia japoneză de Meterologie avertizează populaţia să fie vigilentă la replici de intensitate mare timp de aproximativ o săptămână.

Aceeaşi agenţie a revizuit între timp în creştere magnitudinea cutremurului din Taiwan la 7,7, de la 7,5, potrivit Reuters.

BREAKIN: A Multistory Building on the Corner of Congquing and Zhongshan Road has Partially Collapsed in Hualien as 7.5 Magnitude Earthquake hit Taiwan.#Taiwan #Earthquake pic.twitter.com/ePZ2XhgcFC

— Wali Khan (@WaliKhan_TK) April 3, 2024

Cutremurul a fost resimţit şi în Shanghai, în China, a declarat un martor Reuters. Presa de stat chineză a declarat că a fost resimţit şi în Fuzhou, Xiamen, Quanzhou şi Ningde, în provincia chineză Fujian.

Alertă de tsunami în două țări

Toate zborurile către aeroportul japonez Naha, de pe insula Okinawa, au fost deviate în urma alertei de tsunami, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al aeroportului pentru CNN.

image

Toţi angajaţii şi personalul au fost evacuaţi la etajul al treilea în aşteptarea impactului tsunami-ului, a declarat Hideaki Tsurudo, adăugând că niciun val nu a ajuns la aeroport în intervalul de timp în care a fost emisă alerta.

Și în Filipine a fost emisă alertă de tsunami.

Clădiri prăbușite

Imagini din timpul cutremurului au apărut pe rețelele sociale. Reuters a arătat, deasemenea mai multe clădiri prăbușite din Hualien și rezidenți care ajută oamenii prinși să scape prin fereastra unui complex de apartamente avariat. Sunt cel puțin 4 morți și 57 de răniți, majoritatea în Hualien, a adăugat agenția.

Operatorul de electricitate din Taiwan - Taipower- a declarat că peste 87.000 de persoane din întreaga ţară au rămas fără curent electric, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Potrivit USGS, o nouă replică s-a produs la 10 km adâncime, având magnitudinea de 5,7, după 37 de minute de la seismul iniţial, urmată după 8 minute de încă o replică, de 5,5.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net